Kvinnen er dømt til å betale 10.000 kroner i bot. Hendelsene fant sted på en T-banevogn en mandagskveld i fjor sommer. Kvinnen skal blant annet ha sagt «forbanna aper» og «vi er født her, det er faen ikke dere».

Les tidligere sak: Kvinne tiltalt for hatefulle ytringer på T-bane i Oslo

Påtalemyndigheten mente at kvinnen skulle dømmes til betinget fengsel i tjue dager og en bot på kr 20 000. Oslo tingrett mente derimot at passende straff er 10.000 kroner i bot og ikke betinget fengsel.

- Min klient har ikke bestemt seg for om hun vil anke dommen eller ikke. Hun er glad for at retten har sett at også hun ble utsatt for hatefulle ytringer, sier hennes forsvarer Bendik Falch-Koslung til Nettavisen.

Les også: Fotballtinget vil skjerpe regelverket: Klubber skal politianmelde rasisme

Oslo tingrett mener at kvinnen sa en rekke hatefulle ytringer, og at hun skal straffes for dette.

«Retten er imidlertid kommet til at det er tilstrekkelig å reagere med en bot. Retten legger da vekt på at hun selv ble utsatt for ytringer som hun opplevde som hatefulle om kjønn, alder og seksuelle overgrep. I situasjonen var det hun som fikk den allmenne misbilligelse. Det ble det gitt klart uttrykk for av mange forskjellige personer på T-banen. Hun fikk dermed en umiddelbar muntlig reaksjon og fant det nødvendig å forlate vogna før hun kom hjem».

På grunn av dette, og fordi hun har en anstrengt økonomi, mente retten at 10.000 kroner i bot var nok.

Hendelsen

Oslo tingrett legger følgende hendelse til grunn for dommen:

Kvinnen satt på t-banen. På Jernbanetorget reagerte hun på at en ung mann av sannsynlig pakistansk opprinnelse snakket høyt i mobiltelefonen. Hun kom da med noen negative kommentarer til dette. De hadde en kranglete ordveksling om dette inne i vogna.

Les også: Instagram vil fjerne kontoer som sprer rasisme i fotballen

Fire til sju ungdommer stod på skrått overfor der kvinnen satt. Ifølge henne begynte de å si negative ting om henne og le av henne. På dette punktet har ikke påtalemyndigheten framsatt andre bevis slik at retten legger tiltaltes forklaring til grunn.

Kvinnen kom altså med flere svært sterke ytringer: «Du er en a´rem...din forbanna pakkis...og dritt...oppfør deg som en nordmann hvis du er født i Norge», «sånne forbannade aper », «jeg sier det.. fy faen altså, det herre pakket i landet her. Det er det værste som har skjedd ». "«Vi er født her, det er faen ikke dere».

En kvinne om bord i toget filmet kvinnen når hun kom med uttalelsene, og kvinnen erkjente også å ha sagt dette i retten.

Ble ledd

Oslo tingrett skriver i dommen at det ikke kan utelukkes at kvinnen ble utsatt for verbale angrep før videoen startet, slik som hun har forklart om. I videoen kan man høre ikke bare kvinnen komme med sterke uttrykk, men også personer som sa stygge ting til henne. Dette var verbale angrep som kvinnen opplevde som truende og krenkende, blant annet:

Gutt sier: "«Alle her ler av deg », og at hun ser ut som «du er 90 år, skal dø i morgen».

Jente sa: «Du, før jeg går av på neste stopp vil jeg si at du er et ufyselig menneske, og jeg håper du dør veldig, veldig snart for det fortjener du »

Kvinnen til jenta: «Trusler, trusler, trusler». «Jeg lurer på hva du er for noe jeg du, din jævla hore».

Jenta svarte: «Det går kjempefint, jeg var i hvert fall ikke knulla bakfra og forfra hver dag når du var liten sånn som deg ».

Oslo tingrett skriver videre at t-banevogna var forholdsvis full, og at bortsett fra kvinnens venninne så var det ingen som uttrykte noe som kan forstås som støtte tiltalte. Tvert imot var det flere som ga uttrykk for at det kvinnen sa var motbydelig eller lignende, og flere var med i latteren som var rettet mot kvinnen. Hun valgte derfor å gå av på Bøler stasjon, som var før Skullerud, der hun egentlig skulle av.

Noe etter at T-banen forlot Grønland og før den kom til Tøyen begynte søsteren til vitnet å filme tiltalte med sin mobiltelefon. Hun filmet tiltalte inntil tiltalte valgte å forlate T-bane vognen på Bøler. De utsagnene som er tatt med i tiltalen ble framsatt i denne perioden på drøyt elleve minutter. I denne perioden ble det også framsatt svært negative ytringer mot tiltalte.