RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En aksjemeglers bekjennelser...(del 49)

Sist oppdatert:
Aksjemegler Trygve føler for alvor at aksjemarkedet tryner. Særlig ille blir kjeften fra kundene når alle meglerne får beskjed om å selge ut aksjer som ikke er betalt for.
Hver uke publiserer utavMarkedet-redaksjonen dagbok-notatene til en av byens aksjemegler.

Forrige ukes dagbok kan du lese her:

En aksjemeglers bekjennelser...(del 48)

Mandag 22. mai 2006

Helvete. Det har vært den grusomme dagen i dag. Toppsjefen for meglerhuset var med på morgenmøtet, noe som må ha vært en tøff øvelse for mannen. Han kommer stort sett aldri på jobb før langt over lunsjtider.

Han sa det rett ut. Vi må stålsette oss for knallharde aksjemarkeder med store fall. Når det skjer vil kunder få problemer med å gjøre opp for seg, og det vil i sin tid føre med seg at meglerhuset taper penger. Ikke bare lite penger, men mange penger.

- Og da forsvinner bonusen deres gutter. Tenk på det når dere ringer til kundene nå og ber dem om å selge, formanet sjefen.

Vi fikk strengt beskjed. Alle de som hadde store posisjoner utestående, noe som i særlig grad gjaldt meg, måtte sørge for å enten selge aksjene eller sørge for at kunden i løpet av dagen satt inn mer penger.

- De som ikke har en ansvarlig profil når dagen er omme sliter, skremte sjefen og gikk ut.

Det var ingen vits i å høre på at Statoil faktisk er billig på dagens nivåer, og vi pep ut analytikeren. Selv gikk jeg for å ta en kopp kaffe og tok det svært med ro når telefonen ringte.


Når det er slike tilstander i markedet så blir det aldri så ille, men det ble det.

Markedet raste rett til helvete fra åpningen av. Alt falt, og falt og falt og falt. Kunden som forrige torsdag hadde fabulert om å holde seg unna aksjemarkedet (sjekk ut sist episode. red. anm) var helt oppløst.

- Helvete! Hva var det jeg sa? Kursene er jo helt bombet, dette kommer aldri til å gå bra! Sa han. Jeg måtte dessverre gi han beskjed om at dersom han ikke stilte 1,5 millioner kroner innen utgangen av dagen så måtte vi selge.

- Inn i helvete Trygve! Kødder du med meg! Er dette en forbanna smakløs spøk! Jeg har faen ikke 1,5 millioner kroner å stappe opp i ræva di! Faen! Du sa jo at oljeprisen var sterk, din forbanna ape! Fy faen! Du er den jævligste aksjemegleren som finnes, Trygve, ropte kunden. Han var helt i fyr og flamme.

Han roet seg heller ikke ned når han hørte kursen i Norsk Hydro.

- Helvete Trygve. Hele gevinsten fra i år er jo svidd vekk på dette kronidiotiske tradet!

Jeg orket ikke mer. I valget om å beholde en kunde som kaller meg idiot eller å få fyren til å selge sine Norsk Hydro-aksjer så var det enkelt. Men jeg tok den enkle veien ut: lempet problemet over på oppgjøret.

Å jobbe i oppgjørsavdelingen i et meglerhus, de som driver inn pengene, er egentlig en døll jobb. Men når aksjemarkedet raser trives disse dyrene best. De elsker å dra inn penger og ødelegge forhold som aksjemeglere har jobbet med i mange, mange år. Dette er folk som har innsett at de aldri kommer til å bli steinrike, og som sparker de som prøver på det med enhver anledning de har.

Men det som skjedde da var at kunden ringte meg opp på mobiltelefonen.

- Helvete Trygve! Eier du ikke baller! Har du ikke hår på brystet? Hvem er det egentlig som er megleren min, har jeg spurt meg om i dag. Er det en kjærring? Er det kjærring du er eller? Hvor faen var det du kom fra da? Ble du lei av å suge kuk eller selge ræva di på strøket eller?

- Ro deg ned da. Hva faen er det nå, spurte jeg.

- Saken er, di forbanna kjærring, at oppgjørsavdelingen nå ber meg kaste 1,5 millioner kroner ut av vinduet! Er du klar over det. Om jeg selger disse aksjene så skylder jeg faen meg dere mer penger enn jeg har! Men den telefonen klarte du faen ikke ta selv. Du måtte få de svina på oppgjør til å ringe!

Han var helt gal. Helt frådende. Beskyldte meg for ditt og datt. Men han nektet å selge. Oppgjørsavdlingen ristet på hodet. De kunne ikke selge aksjene hans før i slutten av uken, om han nektet. Sjefen var rød i toppen. Helt gal han også.

- Faen Trygve. Du må aldri gi kreditt til spillegale. OK?

Han solgte ikke, selv om jeg og oppgjørsavdelingen innstendig sa det var det beste.

- Dette er et drittmarked, sa jeg, du kan like godt selge nå om du ikke vil selge og tape enda mer i morgen. Dette markedet kommer ikke opp igjen. Sorry, men thats life.

Tirsdag 23. mai 2006

Markedet er helt nøtta. I dag er aksjemarkedet opp like mye som det falt i går. Vi hadde tvangssolgt som bare helvete hele mandagen, og trodde faen ikke våre egne øyne da markedet åpnet i dag.

- Det er en død katt som spretter, sa meglersjefen. Han shortet fra det åpnet. Depressiv som faen på markedets vegne. Analytikerne hadde begynt å kaste regnearkene sine. De stemte plutselig ikke overens med noe som helst.

- Dette er en meningsløs jobb, sa en analytiker som ristet på hodet og virret meningsløst rundt på meglerbordet.

Corporate Finance-gutta kom løpende ned til meglerbordet. De var i enda dårligere humør.

- Nå er det nesten slik at jeg angrer på at jeg ikke gikk inn i offentlig sektor. Helvete! Se de svina både streiker og får mer lønn! Dette er satans nytteløst.

Han fortalte oss at han hadde jobbet hele forrige uke, og da mente han hele, for å få i gang en deal. Men markedet forsvant under beina på de som skulle deale, og dealen ble plutselig en papirtiger.

- Og får ikke kjærringa en ny feriebolig i Frankrike til sommeren så er det bare å drite i henne også, sa han og skjenket seg en kopp kaffe.

- Jeg har drukket 100 liter kaffe den siste uken. Dette er helt meningsløst, sa han og tuslet tilbake.

Det var vanskelig å glede seg over børsoppgangen. En av kundene mine hadde vært short hele mandagen, og var kjempelykkelig. Det var han ikke i dag.

- Helvete! Her treffer man markedet som en planke. Alt går riktig. Så ringer jeg til aksjemegleren min, altså deg, som ber meg sitte en dag til. Hva skjer? Jo. Alt går til helvete.

Kunden som nektet å selge i går var mer fornøyd. Han solgte sine Norsk Hydro-aksjer og tapte bare litt.

- Du får henge opp den sluttseddelen, Trygve. Det er den siste, jeg gjentar, den siste sluttseddelen som du har fra meg. Og for markedets og andre kunders del håper jeg faen meg det er den siste sluttseddelen du skriver ut noen sinne, sa han og klasket på røret.

Ja, ja. Så går nu dagan.

Onsdag 24. mai 2006

Anja er bekymret for meg, men mest pengene sine. Hun har tapt litt penger, men forstår det.

- Det kommer nok opp igjen. Men det må du også, sa hun til meg i går. Markedet er så rart fortiden at jeg ikke har filla peiling på hvordan markedet går. Jeg aner faen ingen ting lengre. Føler meg bare tom og dum. Men det er fri i morgen, så i dag stakk jeg tidlig fra jobb.

Selv om markedet falt tre prosent eller noe. Aksjemarkedet nå er som å kjøre berg og dalbane mens man kaster ut tusenlapper. Eller som en sa det.

- Det er som å sitte på toget mellom Bergen og Oslo med bind for øynene. På ett eller annet sted er det en bøtte. Der skal du kaste oppi en ball. Like vanskelig som det er å treffe den forbanna bøtta, er det å tjene penger i dette markedet. Det er helt sykt.

Ser at en av de største i markedet fra nå av vil slutte å snakke om aksjer i mediene. Godt for han. Det er helt nyttesløst. Aksjemarkedets tid er kanskje forbi. Jeg begynner å tenke på om det kanskje er smart å få seg en ny jobb. Kanskje finne på noe meningsfylt, som å jobbe i en barnehave eller kunst eller noe slikt. Bli en soft faen som abonnerer på Dagsavisen og Morgenbladet, og som ser frem til neste teaterstykke av Jon Fosse.

Min kjæreste Anja ville kanskje ha likt meg da, men faen!

Torsdag 25. mai 2006

Typisk. Det er himmelspretten alle andre steder enn på børsen, som er stengt. Fint vær er det også, men jeg kunne ikke nyte det. En halv flaske vodka og gud faen hvor mange Gin Tonic har satt sine spor. Kvalm i hele dag og bare slumret på sofaen og sett på TV.

Så Bør Børson på NRK. Ikke spesielt morosom, men jeg fikk vel et lite håp om at det er lys i enden av tunnelen. Det er kanskje på tide å ta i et tak, finne det positive i tingene. Bestemme seg igjen for at aksjer er tingen å ha. Kjøpe som faen, holde seg for nesen og bare forsøke å dundre inn kurtasjekroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere