RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En annerledes fjelltur

Sist oppdatert:
Er du ute etter en annerledes friluftstur, borte fra hovedstaden, kan Gargia Fjellstue i Finnmark være verdt å se nærmere på.

Fra gammelt av var fjellstuene statlige. I en tid da riksgrensene kunne synes utydelige, og nasjonsbygging var viktig, fungerte de som dokumentasjon på at Finnmark var norsk territorium. Langs de viktige ferdselsårene i fylket, skulle det ikke være mer enn en dagsmarsj mellom de statlige fjellstuene.

Derfor ble Gargia fjellstue åpnet rundt 1852.

Privat drift
I dag er det ikke mange statlige fjellstuer igjen. De fleste er overtatt av privatpersoner og drives som overnattingssted. I 1996 overtok Laila og Vegard Dyrseth driften av Gargia fjellstue. De tilbyr nå et bredt spekter av opplevelser.

Her kan du nyte et varmt bad i stampen, mens du ser nordlyset fare forbi over hodet på deg. Eller du kan planlegge morgendagens utflykt inn i en av Europas største villmaker, mens du spiser reinkjøtt ved peisen.

Siste stopp
Gargia er siste stoppested før en for alvor begir seg innover den mektige Finnmarksvidda.

Etter noen hundre høydemeter er man oppe på Beskades. Nordahl Grieg ble øyeblikkelig inspirert da han kom hit. Resultatet ble «Morgen over Finnmarksvidda»:

«Ved gry, da vi kom på Bæskades,
Røk der et uvær opp.
Et piskende, vannrett snekov
Hvinte over fjellets topp.»

Grieg skal flere ganger ha bodd på Gargia fjellstue da han var i Finnmark. Derfor finns det knapt bedre sted i verden å lese det diktet enn på vedkassa på Gargia Fjellstue. I følge Vegard Dyrseth, som driver stedet sammen med sin kone, er det ingen tvil om at Nordahl selv har sittet på den kassen.

Overlevde
I gamle dager da man kom frossen inn etter en strabasiøs ferd over fjellet, var nemlig det første man gjorde å sette seg ved ovnen for å få varmen.

Denne vedkassa er også en av de få tingene som overlevde tyskernes nedbrenning av Finnmark.

Den ble gravd ned før tyske ingeniørsoldater kom for å brenne og ødelegge fjellstua.

Etter krigen ble den gravd opp igjen, og nå er den plassert der den bør være. Rett innfor døra, ved ovnen.

Lettere i dag
I dag er nok sjansen for å holde varmen ute større enn i Nordahl Griegs dager. Tøyet er bedre og snøscootere og ATV`er har varme håndtak og vindskjermer.

Guidede turer inn på vidda med motoriserte kjøretøy er det i år for første gang helårsdrift av.

Nyinnkjøpte firehjuls motorsykler gjør det mulig å ta med grupper på tur også utenom snøscootersesongen. Det er Opplevelsesfirmaet 70° Nord Safari i Alta som har kjøpt inn de tolv ATV-syklene. Etter at Norwegian begynte å fly dirkete Alta - Oslo, har prisen for en tur til Finnmark falt kraftig.

Direkteruten gjør også reisetiden kort. Roger Larsson (37) og Trond Frogum som driver 70° Nord Safari er derfor optimistiske med tanke på fremtiden. De tror mange «søringer» vil få øynene opp for viddas opplevelser i tiden som kommer. Det er bare noen få timers reise fra stressende byliv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere