Tallet på omkomne etter flommene i Tyskland er steget til 133, opplyser tyske myndigheter lørdag morgen. I tillegg er 23 mennesker bekreftet omkommet i Belgia.

Belgias statsminister Alexander De Croo sier at flommen i Belgia er den verste naturkatastrofen som landet noen gang har sett.

Redningsarbeidere lette fredag etter hundrevis av mennesker det ikke er gjort rede for etter uværet i det sørvestlige Tyskland og Belgia.

Redningsmannskapene kommer ikke fram overalt, da mange veier og bruer er skylt vekk.

I tillegg til Tyskland og Belgia er også Nederland, Luxemburg og Frankrike hardt rammet etter ekstremværets herjinger.

I sørlige deler av provinsen Limburg i Nederland har mer enn 12.000 mennesker blitt evakuert etter de enorme vannmassene, for det meste gjelder det byene Maastricht og Bunde. Limburg ligger helt sør i landet og grenser til Belgia og hardt rammede Tyskland.

Verste siden krigen

Uværet er en av de verste værkatastrofer siden andre verdenskrig i Tyskland. Delstatene Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz er hardt rammet etter flere dager med ekstreme nedbørsmengder.

I Ahrweiler-distriktet i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland har tallet på døde steget til 90. Politiet sier lørdag morgen at de frykter at dødstallet vil stige ytterligere. Samtidig har politiet fått melding om 618 skadde i distriktet.

I distriktet er om lag 1.300 mennesker ikke gjort rede for, men det skyldes til dels at mobilnettet er nede og at det dermed er vanskelig å få kontakt med folk.

– Vi tror det kan være 40, 50 eller 60 som er savnet. Når man ikke hører fra folk på lenge, får man bange anelser, sier delstatens innenriksminister Roger Lewentz. Det er spådd mer regn i dagene som kommer, og vannstanden stiger faretruende i Rhinen og Rhinens sideelver.

Les også: Klimakatastrofen koster liv: Bombe i den tyske valgkampen

Jordsmonnet er mettet av vann, reservoarer flommer over, og elver går over sine bredder. Desperate innbyggere har søkt tilflukt på hustak mens redningshelikoptre sirkler over hjemmene deres.

Gater og hus ligger under vann, og veltede biler ligger blant trær og bygningsrester alle steder der flommen har passert. I den lille byen Schuld har flere hus kollapset fullstendig.

Redningsarbeidere hindres av blokkerte veier, strømbrudd og manglende mobilnett, ikke minst i Eifel-regionen mellom Rhinen og Belgia. Der er flere landsbyer forvandlet til hauger av murstein og tømmerbjelker som ikke kunne motstå de fossende vannmassene.

Les også: Dødstallet etter uroen i Sør-Afrika har steget til 212

Fanget i vannmassene

Tolv beboere på et hjem for funksjonshemmede i byen Sinzig sør for Köln i Tyskland er bekreftet omkomne.

De ble natt til torsdag fanget i vannmassene og kunne ikke evakueres.

Nyhetsbyrået Reuters melder at over 114.000 husstander i Tyskland er uten strøm og at det er mangel på rent vann og forsyninger mange steder.

Feier med seg biler og hus

Nest etter Tyskland er Belgia det landet i Europa som er hardest rammet av de frådende vannmassene som samlet seg etter styrtregnet de siste dagene.

De materielle ødeleggelsene i begge land er store. Gater ble gjort til elver som feide med seg biler og gravde vekk fundamentet til hundrevis av hus.

Trær, bilvrak, opprevne jernbanespor og all mulig rusk og rask som vannet førte meg seg, har fått småbyer til å se om krigssoner.

Guvernøren i Liege-provinsen, Herve Jamar, opplyser at det nå er registrert 23 døde.

– Det er fortsatt folk på hustak i området som ikke har fått mat eller drikke på 36 timer, sier Jamar til lokale TV-kanaler, ifølge nyhetsbyrået Belgia.

– Det er flere diker langs Meuse som er under press. Det er uvisst om de vil holde eller kollapse, sier innenriksminister Annelies Verlinden fredag.

Myndighetene i Liege-området opplyser at tallet på omkomne etter flommen i Belgia er oppjustert til 23. Mange er fortsatt savnet.

Les også: Flere til sykehus etter massevelt blant syklister i Trøndelag

– En katastrofe uten sidestykke

Belgias statsminister Alexander De Croo sier at flommen i Belgia er den verste naturkatastrofen som landet noen gang har sett.

Statsministeren erklærer 20. juli for nasjonal sørgedag. Så langt er det registrert 23 omkomne i landet.

– Vi avventer det endelige tallet. Men dette er en katastrofe uten sidestykke, sier De Croo.

Les også: Rekordmange koronadødsfall i Russland