En av fem angrer på nettbilder

En av fem unge har lagt ut bilder på nettet de senere gjerne ville ha fjernet.

11.03.08 15:44

(YEYE:) En undersøkelse gjennomført blant ungdom mellom 12 og 20 år viser at en av fem har angret på bilder de har lagt ut på Internett. Vi har tatt en prat med daglig leder i Biip.no, Erling Løken Andersen, om hvordan han ser på dette.

Daglig kan det komme over 10 000 bilder inn på biip.no. Andersen mener de gjør en viktig jobb når bildene overvåkes:

- Det er helt klart at vi gjør en viktig når vi overvåker bilder som blir lagt ut av unge mennesker, sier Andersen. Mange legger ut bilder som de ikke har tenkt tilstrekkelig godt nok igjennom om de bør legge ut.

Er dette et stort problem?

-Det er sjeldent vi opplever at vi må slette bilder. Dette var et mye større problem tidligere, det virker som om det har skjedd en holdningsendring rundt det å publisere bilder på nettet. I større grad enn før så tenker folk seg om før de legger ut bilder, men fortsatt er det dessverre noen som går i fella.

Angrer på sexy bilder
Det er ikke bare på Internett at folk angrer på bilder. Venke Knuttson ble avbildet i sexy positurer i Mann i januar 2008. Hun angret fort på bildene.

- Det ble veldig leit med den Mann reportasjen. Det skulle ikke bli sånn, og jeg er lei for at jeg støtte noen. Beklager så masse. Jeg er ordentlig lei for det. Skulle bare prøve noe nytt....

En annen kjendis som har angret på bilder er Kathrine Sørland som fikk spredd toppløsbilder fra hennes tidlige modellkarriere . Flere deltagere i Frøken Norge ble også kastet ut av konkurransen etter at de hadde latt seg avbilde avkledd i blant annet Vi Menn. Rekrutteringsbyråer mener også at uheldige nettbilder kan føre til at man ikke får jobben man ønsker.

- Det er meningsløst å være etterpåklok, man burde tenke på fremtiden og unngå å gjøre dumme ting man vet man vil angre på. Spesielt i disse nettider er det smart å tenke før en havner på bilder en ikke egentlig ønsker, sa regionsjef i Manpower Professional Executive, Eilif Solem, til Side2.

Unge uforsiktige med nettbilder
Medietilsynets Trygg bruk - undersøkelse avdekker at den største utfordringen i nettbruk for barn og unge i Norge er knyttet til uvettig spredning av bilder og video av andre uten å spørre om tillatelse. Ifølge undersøkelsen oppgir hele 23 prosent av barn og ungdom at det er lagt ut bilder eller video av dem på nettet uten at de har gitt tillatelse .

Disse to undersøkelsene viser altså at omtrent like mange angrer på bilder de selv har lagt ut som folk som har fått bilder spredd av seg på nettet uten at de selv har gitt tillatelse.

- Det er viktig for oss å informere våre brukere om at viktigheten av å ikke publisere bilder av andre hvor de ikke har innhentet tillatelse, sier Andersen i Biip.no.

Undersøkelsen er gjennomført i tidsrommet 11.februar til 11.mars. 801 personer svarte på undersøkelsen. Samme undersøkelse viste også at SV hadde mistet fire av fem unge velgere.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.