Gå til sidens hovedinnhold

En av fem holder ut til pensjonsalder

Myndighetene ønsker å ha oss i jobb lenge, men de færreste står løpet ut til pensjonsalder.

Oslo (NTB): Bare litt over hver femte arbeidstaker holder ut i jobben til de når pensjonsalder, viser tall fra Arbeidsdepartementet.

Av 38.500 personer som ble alderspensjonister i 2008, hadde bare 21,8 prosent vært arbeidsaktive året før, viser tall Aftenposten har innhentet fra Arbeidsdepartementet.

40 prosent av de nye alderspensjonistene gikk på uførepensjon i tiden før de nådde pensjonsalder, mens 22,7 var på avtalefestet pensjon (AFP).

I privat sektor er bare 4,3 prosent av de ansatte over 62 år, og aller lavest andel er det innen hotell- og restaurantnæringen, varehandelen, finans, forsikring, helse- og sosialsektoren.

- Det er særlig eldre menn som jobber mindre enn før, konstaterer forsker Per Erik Solem i Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Dersom Norge klarer å øke den forventede pensjonsalderen til dem som i dag er over 50 år med ett år, vil samfunnet spare 21 milliarder kroner og få 45.000 ekstra årsverk, viser beregninger ECON Pöyry tidligere har gjort. (©NTB)

Kommentarer til denne saken