*Nettavisen* Nyheter.

En av fem norske leger utdannes i Polen

Oslo (NTB): Nesten 1.000 nordmenn studerer i dag medisin i Polen. Nå sier et anerkjent universitet nei til flere på grunn av plassmangel.

29.10.09 05:50

- Vi har jo også polske studenter å tenke på, forteller professor Piotr Laidler til Vårt Land.

Han leder den internasjonale medisinutdanningen ved Jagielloian University of Krakow, som i år mottok 160 søknader fra nordmenn som ville inn på medisinstudiet på det anerkjente universitetet. 60 av søkene fikk studieplass.

- Spørsmålet er alltid hvordan vi kan begrense antall kandidater. Vi har rett og slett ikke plass til alle som ønsker seg hit, sier han.

President Torunn Janbu i Legeforeningen tar dette som et klart signal til norske myndigheter:

- I utgangspunktet skal jo vi som et rikt land være i stand til å utdanne våre egne leger. Hvis man fortsatt ser behovet av flere leger, bør man vurdere å gjøre noe med tilbudet i Norge. Det er tydelig at vi ikke kan satse på å bruke Polen i like stor grad som tidligere, sier hun.

Da Polen begynte å ta inn legestudenter fra Norge i 1994, dro 18 norske studenter til landet. Ifølge tall fra Norsk medisinstudentforening og Lånekassen er det i dag 993 norske medisinstudenter i Polen. Det utgjør 17 prosent av de i alt 5.857 norske medisinstudentene. Fire av ti norske legestudenter i utlandet studerer i Polen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.