En av fem sover for lite

For lite søvn øker risikoen for å bli syk.

(SIDE2): En av fem australiere får ikke nok søvn. Det øker risikoen for diabetes, hjerte- og karsykdom og dårlig immunforsvar, skriver The Sydney Morning Herald.

Tallet kommer fram i en studie på 3300 personers søvnvaner, bruk av sovemedisiner og insomnia. Alle i studien var i arbeid. Resultatet viser at 18 prosent sover mindre enn 6,5 timer i løpet av natten i ukedagene.

Rundt 35 prosent i studien fikk de ideelle 7,5 til 8 timene søvn om natten. Samtidig svarte 13 prosent at de fikk utilstrekkelig med søvn, og 11 prosent mener at kvaliteten på søvnen ikke var bra nok.

Blant dem som sov mindre enn 6,5 timer, var rundt 10 prosent i alderen 18 til 24 år, og nesten en fjerdedel var mellom 51 og 60 år.

Tar igjen i helgen
Studiets leder Delwyn Bartlett mener mangel på søvn er med på å øke helseproblemer. Lite nattesøvn og trøtthet på dagen er blitt vanlig, og kan ha en negativ effekt på helsen i samfunnet.

Personene i studien sov i gjennomsnitt 7.25 timer om natten i ukedagene, sammenlignet med 7,53 timer i helgene.

Bartlett mener mange prøver å ta igjen mangelen på søvn når helgen kommer. Han påpeker at langtidseffekten av dette er uklart, men sier at det er bedre om folk sover litt mer i uken for å jevne ut søvnen.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.