RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Én av fem velger mobilfri julaften

Viktig for mange, men slett ikke uunnværlig for alle. Hver femte nordmann klarer seg uten mobiltelefon enten på julaften eller hele julen.
Viktig for mange, men slett ikke uunnværlig for alle. Hver femte nordmann klarer seg uten mobiltelefon enten på julaften eller hele julen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Mobilen er blitt en del av hverdagen for de fleste av oss, men hver femte nordmann legger den bort på julaften eller hele julen.

Noen dropper telefon under julemiddagen, og noen velger å legge den bort når gavene hentes fram fra plassen sin under treet, men et stort flertall er aldri langt unna telefonen, selv midt i høytiden.

I en undersøkelse YouGov har gjort for Telenor svarer 24 prosent at telefonen er skrudd på og i umiddelbar nærhet i hele julen. 33 prosent sier de har telefonen på, men setter den på lydløs innimellom. Og mens 12 prosent klarer seg uten telefonkontakt med omverdenen på julaften, er det bare 7 prosent som sier hele julen er mobilfri.

– Mobilen er etter hvert blitt uunnværlig. Men de fleste har også fått et mer modent forhold til hvordan vi bruker den. Det er slutt på den tiden da det kimet mer i mobiler enn i kirkeklokker i kirkene på julaften, sier kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor Norge.

Hun sier julen kan brukes til å øve seg på det hun kaller «tastefritt familiesamvær».

– Tenk litt på hvilke signaler du sender ut når du taster på telefonen i andres nærvær.

Men når gavene skal pakkes opp, mener hun mobilen, eller først og fremst mobilkameraet, kommer til sin rett.

– Et blinkskudd av barneansikter som åpner gaver, kan fort bli høydepunktet i fotoalbumet i ettertid. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere