RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

En av fire bruker svart arbeid

Sist oppdatert:
Svart arbeid = lav pris og høy kvalitet. Det mener stadig flere nordmenn.

Omfanget av svart arbeid i Norge øker kraftig.

En ny undersøkelse utført av Skatteetaten og Samarbeid mot svart økonomi er nedslående lesning for norske myndigheter og norsk næringsliv.

23 prosent av de spurte har kjøpt svart arbeid i løpet av de to siste årene - en økning på 13 prosent fra tilsvarende undersøkelse i 2006.

Nesten 40 prosent av den norske befolkning har kjøpt svart arbeid eller vurdert å gjøre det.

Finn den billigste håndverkeren - prøv Nettavisens anbudstjeneste!

Lav pris - bra kvalitet
De fleste som kjøper svart arbeid oppgir lavere pris som hovedmotivasjon. De fleste som kjøper svart er også fornøyd med kvaliteten på arbeidet.

Svart arbeid formidles oftest av venner og kjente. Videre viser undersøkelsen at halvparten av de spurte kjenner andre som kjøper svart.

Undersøkelsen tyder også på at holdningene hos folk flest har endret seg. Flere synes det er OK å kjøpe svart og legger mindre vekt på at de bryter loven og bidrar til ulik konkurranse.

Hele 44 prosent av de som har kjøpt svart arbeid tidligere sier at det er sannsynlig at de vil gjøre det samme det neste året.

Betaler kontant
De fleste kjøper svart arbeid for relativt små beløp. 70 prosent oppgir at de har kjøpt varer og tjenester for under 10.000 kroner.

Ni av ti betaler det svarte arbeidet kontant. En mindre andel, 12 prosent, oppgir bytte av tjenester som betalingsform.

Det er de vanligste håndverkstjenester fra snekkere, elektrikere og malere, i tillegg til vaskehjelp, som oftest kjøpes svart.

Svart arbeid kjøpes av alle, men husholdninger med høye inntekter er overrepresentert.

Skuffet skattedirektør
- Jeg er skuffet, sier skattedirektør Svein Kristensen til Nettavisen og medgir at nordmenns skattemoral er på vei nedover.

- Hva er årsakene?

- Det er vanskelig å si. Men vi ser jo at prisfaktoren er avgjørende for stadig flere. Vi må alliekvel ikke glemme at vi har vært gjennom en periode med sprengt kapasitet i blant annet bygge- og anleggsbransjen. Det har ført til at det for mange har vært vanskelig å få tilgang til hvit arbeidskraft, sier Kristensen.

Tøff oppgave
- Offentlige myndigheter gjennomfører i økende grad kampanjer med sikte på å påvirke befolkningens oppfatninger og adferd. Er arbeidet forgjeves?

- Absolutt ikke. Men det er vanskelig å snu sterke underliggende forhold i samfunnet. Men vi har flere eksempler på at arbeidet høster frukter, sier skattedirektøren.

Suksesshistorie
Han trekker spesielt frem de utenlandske arbeidstakerne i Norge.

- Andelen svart jobbing blant de titusenvis av utenlandske arbeidstakerne i Norge er overraskende lavt. Det skyldes først og fremst at vi har nådd igjennom med informasjon om alle de goder og rettigheter som knytter seg til det å jobbe hvitt i Norge, sier Kristensen.

Les hele undersøkelsen om svart arbeid her (ekstern lenke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere