En jobbektefelle er en kollega, ofte av motsatt kjønn, som man har et tett, men platonisk forhold til.

Båndene har mange likhetstrekk med et ekteskap, der man deler en spesiell form for tillit og lojalitet. Man deler interne spøker og opplevelser, og med en uvanlig grad av åpenhet og ærlighet.

- Det som er spesielt med slike forhold er at det vanligvis er til et motsatt kjønn, men minus det som skjer under dyna i et ekteskap eller kjærlighetsforhold, sier psykolog og universitetslektor Henning Bang ved Universitetet i Oslo.

Blir reglene fulgt, kan forholdet vare i år, uten at det går over til et vennskapsforhold i det private livet.

I USA er det blitt gjort flere undersøkelser rundt denne spesielle relasjonen. I en spørreundersøkelse fra 2007 svarte 23 prosent av arbeiderne at de hadde en jobbektefelle.

Sju tegn
Ifølge CNNs jobbsider er dette sju tegn på at du kan ha en jobbektefelle:

1. Det er en bestemt kollega som forsyner deg med kulepenner, godteri og Paracet når du trenger det.

2. Du og denne kollegaen har en intern humor.

3. Du kan være sjokkerende åpen overfor denne kollegaen om utseende, hygiene og hår (og visa versa).

4. Når det skjer svære begivenheter på jobben, er det denne kollegaen du kontakter for debriefing.

5. Kollegaen din vet hva du vil ha til lunsj og hvordan kaffen din skal være. Du vet det samme.

6. Du og den nærmeste kollegaen din kan avslutte hverandres setninger.

7. Det en kollega som vet nesten like mye om privatlivet ditt som bestevennen din eller din virkelige ektefelle.

Knytter bånd
Erfaringer man deler i et jobbmiljø - frustrasjoner, oppturer og nedturer er med på å skape sterke bånd. Psykolog Henning Bang fremhever dette som en viktig grunn til at relasjonene på jobben kan gå såpass dypt at man kan kalle det et «jobbekteskap».

- På jobben gjør vi som regel svært meningsfylte arbeidsoppgaver sammen med andre som oftest liker det de gjør. Mennesker som deler felles følelsesmessige relasjoner og erfaringer har en tendens til å knytte sterke bånd. Nære kollegiale relasjonene er en viktig kilde til tilfredshet, men disse relasjonene er undervurdert. Har vi gode nære relasjoner så er vi på mange måter lykkelige, men man snakker i liten grad om viktigheten av dype relasjoner i den begrensede tidsrammen 8 -16, sier Bang.

Flere saker i Jobbmagasinet:

«Hun er kanskje treig, men hun prøver»

Disse kollegene gjør deg syk

Jobboblen
Jobbverdenen er ofte en virkelighet ektefellen ikke kjenner. Boblen på arbeidsplassen er annerledes enn boblen hjemme. Jobbverdenen er på mange måter en lukket boble, som ikke er tilgjengelig for ektefelle og venner. Og det er kanskje slik at man heller ikke vil inn i den verdenen, ifølge Bang.

-Jeg kjenner en intens motvilje mot å være med på konas firmafest. Jeg vil ikke inn i den virkeligheten, akkurat som min kone nødig vil delta på firmafester hos meg. Mange ønsker rett og slett ikke å trampe inn i den delen av ektefellens virkelighet.

Slipper trivialitetene
Bang mener at mye av det som gjør at det kan oppstå en relasjon på jobben som ligner på et ekteskap er at vi ikke får med oss alle de trivialitetene det kan være en tendens til hjemme.

Kjæresten din kan bli sjalu over den dype meningen du kan finne på jobben

- Nettopp det faktum at vi slipper den hverdagstrivialiteten som er på hjemmebane, gjør at vi kan idealisere jobbforholdet. «Her får jeg den nærheten og faglige næringen jeg trenger, og her slipper jeg å snakke om slike trivielle forhold», sier han.

Og din virkelige kjæreste eller ektefelle kan bli sjalu på jobbektefellen din.

- Kjæresten din kan bli sjalu over den dype meningen du kan finne på jobben. Ofte kan det bli mye snakk om hva som skjedde på jobben, hva den andre sa om slik og sånt. For partneren du har hjemme kan det kanskje virke som du har funnet sjelefrenden. Og om partneren din ikke kjenner den personen du snakker om, så er det ikke alltid så greit å høre om det heller.

Farlig flørt
Et jobbekteskap kan fort bikke over i flørting og da kan man være på tynn is.

Og dette øker sjansene for forelskelse

- Hvis du begynner å betro deg til andre, få dypere samtaler og kjenner at dere deler de samme oppfatningene og grunnholdningene til ting, så øker sjansene for at man tenker at man har funnet sjelefrenden. Og dette øker sjansene for forelskelse. Det kan jo kjennes bra for dem som opplever det, men ikke nødvendigvis for kollegene rundt, sier Bang.

På arbeidsplassen kan det også være problematisk hvis to jobbektefeller er enige i ett og alt - og fremstår som en egen klikk.

-Jeg kan se for meg at jobbektefeller kan bli svært tett sammenspleiset. Det kan være hindrende for takhøyden i diskusjoner på jobben. Og ikke minst irriterende for de øvrige kollegene, sier Bang.