Oppland Arbeiderblad og Avisa Oslo vet at det etter hans død er tatt en positiv covid-19-test.

Gaarder døde tirsdag i hjemmet sitt. Han hadde sannsynligvis symptomer på covid-19 i sju til ti dager uten å oppsøke helsetjenesten.

60-åringen døde etter et større arrangement på låven hjemme hos seg, hvor blant annet mange fra Oslo deltok. Politiet vil fredag trolig starte etterforskning av arrangementet, med sikte på å avdekke om det har skjedd brudd på smittevernreglene.

Tester uventede dødsfall

Grunnen til at det ble tatt koronatest er at det blir gjort ved alle uventede dødsfall under pandemien.

Gran kommune la tirsdag denne meldingen ut på sine hjemmesider:

«Tirsdag fikk vi også melding om et covid-19-dødsfall. En mann i 60-åra, bosatt i Gran, er død etter å ha vært syk med koronavirus. Vedkommende var ikke testet for koronavirus før han døde, men det er bekreftet i etterkant at han var smittet med viruset.»

– Dette var en lei beskjed å få og våre tanker går nå til de pårørende. Vi blir igjen minnet om hvor farlig viruset kan være og hvor viktig det er at vi holder ut med de strenge tiltakene en stund til, er kommuneoverlege Are Løken sitert på i pressemeldingen.

Det har vært en stor utfordring for smittevernteamene på Hadeland å finne ut hvem som deltok på arrangementet. Årsaken er at svært mange, både nærkontakter og deltakere på arrangementene, har vært uvillige til å samarbeide med myndighetene om smittesporing.

Smitten sprer seg i flere kommuner på Hadeland, og oppblomstringen settes i sammenheng med arrangementene hjemme hos 60-åringen.

– Sporingsarbeidet er krevende, særlig i nabokommuner, sier kommuneoverlege Are Løken i Gran til avisa Hadeland.

Mistenker han ble tatt av dage

Tilhengerne til mannen i 60-årene debatterer flittig på sosiale medier hva annet enn covid-19 som kan ha forårsaket hans død.

Noen av dem viser til at han var frisk som en fisk før og under arrangementet. Andre hevder han døde av lungebetennelse. Atter andre mistenker at han rett og slett er tatt av dage.

– Hvem blir den neste? Det er virkelig trist at dette skjer med så mange våkne og opplyste, meldte en av mannens tilhengere på Twitter torsdag.

Sammenlignet med en forkjølelse

Selv har Gaarder gjentatte ganger hevdet at koronapandemien er fake.

18. mars publiserte han denne Twitter-meldingen:

– Hva kan grunnen være til de massive tiltakene for å forebygge noe som vil være som en forkjølelse eller lettere influensa?

11. november publiserte han denne tweeten:

– Den gode koronanyheten er at risikoen for å bli rammet av farlig sykdom på «flatmark» (uten PCR-testing eller vaksine i en eller annen form er med i bildet) er praktisk talt null.

Facebook-bilder av sammenkomst

En annen kjent konspirasjonsteoretiker, som holdt foredrag under et arrangement hjemme hos ham, vil ha etterforsket om stråling fra 5G-nettet er årsaken til hans død.

– Det man nå bør etterforske er 5G-nettverk og stråling i områder med høyt smittetrykk, da det er studier som viser korrelasjon nå globalt, hevdet han på sin Facebook-konto torsdag kveld.

På ettårsdagen for nedstengningen holdt Gaarder foredrag hjemme hos seg.

I forkant annonserte han at foredraget og seminaret handlet om norske myndigheters angivelige korona-løgner og maktmisbruk.

På Facebook-siden er det også bilder fra tidligere sammenkomster hjemme hos mannen, hvor deltakerne smilende lar seg fotografere side om side nedover et langbord.

– Utfordring å få ut korrekt informasjon

Kommuneoverlegen og smittesporingsteamet i Gran mener det har vært minst ett arrangement hos den nå avdøde mannen før helgen. Det kan ha vært møte både fredag 26. mars og lørdag 27. mars. Men sikre er man ikke.

– Det er en utfordring at det er vanskelig å få ut korrekt informasjon fra nærkontakter. Til dels forties fakta vi senere har fått verifisert, sier Løken til avisa Hadeland.

Løken oppfordrer deltakerne til å teste seg.

– Ja, de bør avgjort teste seg. Vi vet jo ikke hvem de er. Det er sannsynligvis tilreisende fra andre kanter av Østlandet.

Etter det AO og Oppland Arbeiderblad vet er det tatt bilder av alle bilene parkert ved låven. Registreringsnumrene vil være nyttige i arbeidet med å få brakt på det rene hvem som deltok på arrangementet.

– Betydelige symptomer

Kommuneoverlegen opplyser til Hadeland at mannen skal ha hatt symptomer i en lengre periode.

– Hvor lenge er det sannsynlig at han har vært smittet?

– Sannsynligvis har han smittet eller vært smitteførende i sju til ti dager. Han skal ha hatt betydelige symptomer uken forut for dødsfallet, sier Løken.

Kommuneoverlege Løken sier til avisen at Gran kommune vil anmelde arrangementet til politiet, men at de ikke har levert anmeldelsen foreløpig.

Link til Jevnaker

Kommuneoverlege i Jevnaker, Marthe Bergli, deltar i smittesporingsarbeidet sammen med Gran.

– Vi mener at smitte hos fire personer er knyttet til tilfellet i Gran. Vi trodde først at det var en annen smittevei, sier Bergli til Ringerikes Blad.

Etter det avisene AO og Oppland Arbeiderblad erfarer jobbes det nå med å kartlegge hvorvidt et smitteutbrudd på et pleiehjem i regionen kan spores tilbake til arrangementet i helgen før påske.

Smittesporingsarbeidet er sjeldent krevende:

– En ting er å ikke hjelpe oss. En annen ting er når folk lyver om hendelsesforløp, sier Bergli.

– På hvilken måte mener dere å ha blitt forledet i smittesporingsarbeidet?

– Vi får ikke opplyst om hvem som har vært nærkontakter med hvem, og i ettertid viser det seg at vi har fått opplysninger som ikke stemmer. Det betyr at vi ikke klarer å identifisere andre nærkontakter, og risikerer ukontrollert villsmitte, sier Bergli.

Hun sier det i denne sammenhengen knytter seg til personer som fornekter at korona finnes.

– På et nivå likte jeg Gaarder

– Han var med og grunnla det som i flere år var den helt klart viktigste plattformen for konspirasjonsteorier i Norge. Antakeligvis fikk han det ut til et mye større publikum enn før. Han ble et samlingspunkt, sier John Færseth til Avisa Oslo.

Han presiserer at han bare er kjent med Gaarders død gjennom AO og tilsvarende meldinger i sosiale medier torsdag kveld.

Han har i flere år fulgt konspirasjonsmiljøene i Norge tett, og har gitt ut boken KonspiraNorge.

Nyhetsspeilet ble grunnlagt i 2008, og Gaarder var med helt fra starten av.

Færseth legger til at Nyhetsspeilet også hadde en mørk side med mye grov antisemittisme, selv om Gaarder ikke selv var antisemitt eller ga uttrykk for slike holdninger.

– Jeg traff ham noen ganger, og på et nivå likte jeg Hans Gaarder. Han virket som en mann som oppriktig trodde på de tingene han påsto, og var ikke opptatt av penger og berømmelse. Det var jo helt ville ting, som at Vatikanet var styrt av satanister og at det amerikanske luftforsvaret samarbeidet med utenomjordiske vesener, forteller Færseth.

Han beskriver det som tragisk at en vaksinemotstander som ikke trodde på korona, og mente at det var en konspirasjon mellom myndighetene og legemiddelindustrien, er død av korona.

– Ifølge lokalaviser jeg har lest, kan det siste arrangementet Gaarder hadde ha vært en kilde til smitte som er ekstra vanskelig å spore fordi man ikke får tak i dem som var der.

Rødt-politiker reagerer

Rødt-politiker Eivor Evenrud, som sitter i bystyret i Oslo, og som var partiets ordførerkandidat ved siste kommunevalg, sendte torsdag kveld ut en Twitter-melding, hvor hun blant annet skriver:

– Mannen (60) som arrangerte er nå død med påvist covid-19. Trist og tragisk å dø i en kamp mot noe som er et egenskapt fiendebilde. Andre som deltok på «fest» nekter nå å oppgi nærkontakter. Det gjør meg rasende.

Da AO kontaktet henne sent torsdag kveld, var hun ikke tilgjengelig for kommentar.