En av suppene får terningkast 5

TESTET SUPPEPOSER: Vi har sunnhetstestet 12 ulike typer frysetørret suppe, bedre kjent som posesuppe.

TESTET SUPPEPOSER: Vi har sunnhetstestet 12 ulike typer frysetørret suppe, bedre kjent som posesuppe. Foto: Tore Fjeld, Klikk.no

Vi har testet 12 posesupper.

20.01.14 09:59

(Klikk.no) Er posesuppene så elendig mat som mange skal ha det til? Nesten. Med ett unntak er det ikke mye å juble for i denne testen.

På travle dager eller på hyttetur er posesupper greie å ty til som raske og enkle middagsalternativer. Men dessverre er det ikke særlig mye fisk i fiskesuppen, eller sopp i soppsuppen. Gul ertesuppe fra Toro er den eneste av 12 suppene vi har testet som oppnår terningkast 5.

De aller fleste familier tyr en gang i blant til posesuppe, enten som middag eller kanskje som en sen kveldsmat. Og i barnehager og SFO står det stadig suppe på menyen. Det er jo så enkelt å lage, går raskt, koster ikke så mye – og mange av suppene smaker godt. Men hvor sunne er de egentlig?

Testet 12 supper

Vi har fått klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole til å vurdere 12 ulike typer posesuppe som selges i dagligvarebutikker. Hun har tidligere testet blant annet lettvinte varmretter og frokostblanding for Klikk.no.

Suppene er kjente og kjære klassikere som ertesuppe, tomatsuppe og spinatsuppe, to fiskesuppe-varianter, supper med sopp, minestronesuppe, grønnsakssupper, gulasjsuppe og en mer eksotisk thai red curry-suppe.

Ernæringsfysiologens konklusjon er at Gul ertesuppe fra Toro er det beste valget hvis du først skal gå for en pose og ikke lage suppen fra bunnen av selv.

- Her er det erter som er hovedingrediens, det er veldig bra. Dette gir et relativt høyt proteininnhold sammenlignet med de andre suppene i testen. Det er også positivt at det er brukt rapsolje fremfor palmeolje, og at suppen ikke inneholder så mye sukker og salt, sier Mari Mohn Paulsen om testvinneren.

Det er ikke fisk som er hovedingrediens i fiskesuppen, eller særlig mye sopp i soppsuppen, og spinaten i spinatsuppen er godt gjemt.

Næringsinnholdet er derfor ikke særlig gunstig i de fleste suppene, med noen hederlige unntak som den nevnte ertesuppen.

Inneholder palmeolje

- Flere av suppene inneholder dessverre palmeolje, som med fordel kunne vært byttet ut med andre vegetabilske oljer, for eksempel rapsolje, som er mer gunstig for helsen og ikke minst for miljøet, men ernæringsfysiologen.

Palmeolje er vanligvis ikke spesifikt deklarert på pakningene, men skjuler seg bak betegnelsene ”vegetabilsk olje” eller ”vegetabilsk fettstoff”. Dersom det er brukt en annen type olje enn palmeolje, pleier produsentene å spesifisere dette. Bruken av palmeolje blir også heftig debattert i vårt forum.

Palmeoljen er hyppig brukt i næringsmiddelindustrien, først og fremst fordi den er billig og har egenskaper som gjør at den egner seg til bruk i ferdigmat og halvfabrikata som posesupper. Men oljen inneholder fettsyrer som øker kolesterolinnholdet i blodet, i tillegg til at produksjonen av palmeolje truer regnskogen.

De suppene som inneholder palmeolje er alle fra Knorr, det gjelder Knorr Gourmet norsk fiskesuppe, Knorr blomkål- og brokkolisuppe og Knorr gulasjsuppe. Produsenten Unilever opplyser at de bruker en liten mengde palmeolje i deres produkter, men at de jobber med å finne leverandører som tilbyr miljøsertifisert palmeolje, der produksjonen ikke truer regnskogen. Innen utgangen av 2014 lover de at all palmeolje som brukes i Knorr-produkter skal komme fra sertifiserte leverandører.

Alle suppene fra Toro er fri for palmeolje, her brukes det i stedet blant annet rapsolje.

Obs på saltet

Posesupper inneholder også dessverre en god del salt. De fleste av oss spiser langt mer salt pr dag enn de anbefalte 5 gram om dagen, og mange av «saltfellene» er i ferdigmat og halvfabrikata. Spesielt for barn er det viktig å unngå å ha et høyt inntak av salt, siden nyrene ikke er utviklet til å ta i mot store saltmengder. Helsedirektoratet anbefaler at barn under to år får i seg under 2 gram salt per dag. Noen av posesuppene inneholder over 2 gram salt per porsjon, og selv om de færreste toåringer spiser så mye suppe på en gang, er det greit å være litt ekstra oppmerksom på saltinntaket.

Mari Mohn Paulsen mener likevel ikke vi skal ha dårlig samvittighet for å velge posesuppe en gang i blant. Hun anbefaler da imidlertid å gjøre noen enkle grep som gjør suppa både sunnere, mer næringsrik og bedre på smak:

- Tilsett ekstra kjøtt eller fisk i suppa. I fiskesuppa kan du for eksempel tilsette fisketerninger av filet av rød eller hvit fisk, reker eller fiskepudding i terninger. I tillegg kan du tilsette ekstra grønnsaker som gulrot, bønner, linser paprika, løk, brokkoli eller blomkål.

Kokte egg er dessuten et godt ”suppe-triks”. Det passer spesielt godt i tomatsuppe og spinatsuppe, og gir verdifulle proteiner. Og så kan du servere grove rundstykker eller ferskt, grovt brød ved siden av suppen, da er det plutselig en ganske sunn middag likevel! Les for eksempel denne oppskriften på "Erlings oppjazza fiskesuppe".

Lite næring per porsjon

Det er imidlertid ikke alle suppe-variantene som egner seg som dagens hovedmåltid, alene. En ting er næringsinnholdet, noe annet er at de inneholder for lite energi (kalorier) til at det er nok til en middag for aktive barn i vekst.

Noen barn vil bli sultne igjen kort tid etter måltidet, og kanskje ty til usunn mat, mens småspiste barn rett og slett vil få i seg for lite næring i forhold til behovet. Men det går for eksempel an å bruke suppen som forrett eller tilleggsrett til middagen, eller som nevnt supplere med ekstra ingredienser og tilbehør i forhold til oppskriften.

Les også:

Disse børstene funker best til oppvasken

Sjekk hvilke matallergier du kan bli kvitt

De beste og dårligste fiskekakene

En wienerpølse får terningkast 6

Toro Gul ertesuppe er testen store vinner.
Toro Gul ertesuppe er testen store vinner.

HER ER TESTEN

BRUK DENNE Terningkast 5 terning
BRUK DENNE Terningkast 5 terning

Toro gul ertesuppe

Veil. pris: 22,90

Les hele testen

Toro italiensk minestronesuppe

Veil. pris: 29,90

Les hele testen

Knorr gulasjsuppe

Veil. pris: 13,90

Les hele testen

Toro grønnsakssuppe

Veil. pris: 25,50

EN KLASSIKER: Toro Bergensk fiskesuppe får terning 4.

Les hele testen

Toro Bergensk fiskesuppe

Veil. pris: 21,90

Les hele testen

Toro Thai Red Curry

Veil. pris: 29,90

Les hele testen

Knorr Gourmet norsk fiskesuppe

Veil. pris: 13,90

Les hele testen

Toro kremet spinatsuppe

Veil. pris: 25,90

Les hele testen

Toro kjøttsuppe med grønnsaker

Veil. pris: 28,50

Les hele testen

Knorr blomkål- og broccolisuppe får terningkast 1.

First Price økonomipakke tomatsuppe

Veil. pris: 7,90

Les hele testen

Toro kremet kantarellsuppe

Veil. pris: 31,90

Les hele testen

Knorr blomkål- og brokkolisuppe

Veil. pris: 13,90

Les hele testen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Test

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag