En av ti bergensere har innvandrerbakgrunn

Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)

Dobling av antallet på ti år.

23.08.10 09:54

Eier av Global Foods, Abbas Hezari (51), merker godt at det er kommet nye innvandrergrupper til Bergen. Utvalget i butikken er svært annerledes nå enn for da han startet i 1990. Foto: Eirik Hagesæter

Kobra Ghadirpoor (46) og Abbas Hezari (51) har solgt eksotisk mat i Bergen i 18 år. De merker godt at det har kommet nye grupper med innvandrere til Bergen.

For bare ti år siden var andelen innvandrere i Bergen på seks prosent. Nå er andelen kommet opp i over elleve prosent, skriver Bergensavisen

Brød fra Latvia
Ved årsskiftet bodde det 256 600 personer i Bergen kommune. Av disse er 28 974 innvandrere eller norskfødte av to innvandrerforeldre. Det betyr at 11,3 prosent av befolkningen i Bergen er innvandrere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Hovedandelen er fra Polen, Irak, Vietnam og Chile.

I januar flyttet Abbas og Kobra bedriften sin inn i store, nye lokaler like ved Bystasjonen, og kunder fra hele verden strømmer til for å handle.

– Det er travelt i disse dager, heldigvis, sier Kobra til BA. Skolestart og den muslimske høytiden ramadan er årsaken til det, mener hun.

Flere land
Butikksjef Abbas sier at de merker godt at det er flere innvandrere i Bergen nå enn før. Han merker også at det er kommet nye nasjonaliteter til.

– Tidligere var det mest folk fra den tredje verden som handlet hos oss. Nå er det også arbeidsinnvandrere, sier han. Global Foods ved Bystasjonen har en egen hylle for russiske matvarer og i frysen har de brød fra Latvia. Abbas selger også grønnsaker fra Thailand, Vietnam, Kenya og Europa.

– Det er stor forskjell fra da vi begynte med matvarer i 1990, sier han om utvalget i butikken.

Norske kunder
Abbas merker også at bergenserne er blitt mer eksperimentelle i matveien i løpet av de siste årene. Det er også en årsak til at den eksotiske matvarebransjen blomstrer.

– Tidligere kom norske kunder veldig forsiktig inn når de skulle handle. Nå handler mange bergensere her akkurat på samme måte som kineserne eller vietnameserne gjør, sier han. Årsaken til endringen tror han er at flere bor i utlandet og tar med seg nye matvarer hjem.

Les flere saker i Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.