*Nettavisen* Nyheter.

En av ti overgripere er en kvinne

En 71-åring er i Romerikes tingrett dømt for å ha befølt en jente. Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Ny undersøkelse har kartlagt ofre og gjerningsperson.

08.09.10 08:32

(SIDE2): Hver tiende seksualforbryter er en kvinne, og de fleste av ofrene deres er gutter og menn. Det viser en ny undersøkelse som Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har gjennomført ved landets 20 incestsentre.

Menn er offer
1267 brukere av sentrene har fortalt hvordan de seksuelle overgrepene har skjedd. 10 prosent av dem har opplyst at en kvinne sto bak overgrepene, og at menn oftere er en kvinnes offer enn det kvinner er.

- Det bryter med våre vante forestillinger at overgriperen er en kvinne. Men nyere forskning viser at kvinner også kan ha aggresjonsproblemer, utøve vold mot partner og barn, og forgripe seg seksuelt. Menn som har stått fram og fortalt om seksuelle overgrep fra mødre forteller om den dobbelte krenkelsen når nærhet og omsorg blir arena for voksnes seksualitet, sier Buf-direktør Mari Trommald til VG.

Les: Flere kvinner begår seksuelle overgrep

Andre funn fra undersøkelsen:
* 30 prosent forteller de har opplevd overgrep fra biologiske foreldre, ni prosent fra ikke-biologiske foreldre og 21 prosent oppgir slektninger som overgriper.

* De fleste sier at overgrepene har pågått over lang tid, to tredjedeler sier det varte i over et år. Kun 13 prosent forteller at det seksuelle overgrepet var en engangsforeteelse.

* En tredjedel sier de har anmeldt saken - av disse har 46 prosent av sakene blitt henlagt. Kun en av fem av sakene har endt med dom.

* 30 prosent av ofrene er under 24 år.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.