RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Nick de la Torre (Ap)

En av tidenes største svindlere fikk 110 års fengsel

Sist oppdatert:
Tidligere milliardær og jetsetter Robert Allen Stanford fikk dommen torsdag. Han har svindlet sine investorer for 7 milliarder dollar.

Robert Allen Stanford, som en gang var en av de rikeste personene i USA, skal kanskje være fornøyd. Ifølge tiltalen kunne Sanford fått opp mot 230 år i fengsel.

Torsdag ble han dømt til 110 års fengsel.

De om lag 40 milliarder norske kronene svindlet han fra investorer i en periode på over 20 år. En domstol i Houston i Texas har nå slått fast at Stanford er skyldig i en såkalt «Ponzi-svindel», melder AP.

Syndebukk?

Dommer David Hittner avsa dommen under en rettshøring der to personer var representert på vegne av Stanfords mange investorer. Her fikk retten høre hvordan svindelen hadde påvirket deres liv.

Aktor hadde bedt om 230 års fengsel, den maksimale straffen mulig etter en jury hadde dømt den tidligere milliardæren på 13 av 14 bedragerirelaterte punkter. Stanford advokater hadde bedt om maksimalt 44 måneder. Svindleren har vært fengslet siden han ble arrestert i juni 2009.

Stanford selv mener han har blitt en syndebukk. Han skylder på USAs regjering og en amerikansk oppnevnt mottaker som overtok hans selskaper. Dermed ble ifølge Stanford forretningsimperiumet revet ned, og hindret igjen hans investorer fra å få noen av pengene sine tilbake.

- Jeg er ikke her for å be om sympati eller tilgivelse, sa Stanford til dommeren torsdag. - Jeg drev ikke med noen Ponzi-svindel. Jeg har ikke bedratt noen.

Enorm avkastning

Stanford vokste opp i Mexia i Texas, og startet sin businesskarriere i Waco, der han også tok sin utdannelse. Han slo seg opp innen eiendom i forbindelse med oljeboblen i Texas på 1980-tallet, før han involverte seg i Stanford Financial Group of Companies. Gjennom finansvirksomheten startet han opp Stanford International Bank (SIB) i 1985.

Banken var lenge kjent som en bank som kunne tilby enormt høy avkastning til sine kunder. Myndighetene reagerte på hvordan denne banken kunne love mye høyere avkastning på sine produkter enn markedet for øvrig.

Svindelmistankene ble kjapt knyttet til salg av et spareprodukt som er velkjent og som tilbys av de fleste aktører i markedet, nemlig såkalte Certificats of Deposit (CD).

CD-ene kjennetegnes ved at de har de samme garantiene som vanlige sparekontoer, altså at de er forsikret og så å si 100 prosent sikre, men at kundene ikke har tilgang til pengene i en gitt periode.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere