RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Èn av to nordmenn er overvektige

Foto: Thinkstock
Vi sitter for mye i ro, og er ikke bedre enn i USA.

(SIDE2): Har du en BMI, eller kroppsmasseindeks, på over 25, klassifiseres du som overvektig. Det gjelder i dag halvparten av alle nordmenn. Samtidig som aktivitetsnivået i befolkningen har gått nedover, har inntaket av mat økt eller stått stille. Det viser en ny og større kartlegging av aktivitetsnivået til den norske befolkningen mellom 20 og 85 år, som nettstedet forskning.no omtaler i dag.

SE OGSÅ: Disse barna har høyere risiko for overvekt

Bare én av fem flinke nok
Ifølge doktorgradstipendiat Bjørge Herman Hansen, som har vært med på studien, beveger vi oss altfor lite.

– Vi sitter i ro mer en 60 prosent av døgnets våkne timer, sier han til forskning.no.

Sammenlignet med å ikke bevege seg, har forskning vist at 30 minutters daglig aktivitet halverer risikoen for livsstilssykdommer med 50 prosent. Men de fleste av oss beveger oss langt mindre enn dette.

– Vi er ikke så aktive som vi tror. Bare 20 prosent av oss oppfyller myndighetenes anbefaling om minst 30 minutter moderat fysisk aktivitet hver dag, sier Hansen.

LES OGSÅ: Slik må du bevege deg daglig

Stadig tyngre
Årsaken til den passive livsstilen har sammenheng med endringer i arbeidslivet.

– Vi har sluttet å bevege oss på arbeidsplassen de siste 40-50 årene. Vi trener muligens litt mer enn før, men det veier ikke opp. Den totale fysiske aktiviteten har gått ned dramatisk, forklarer Hansen.

LES OGSÅ: Syv av ti nordmenn trener

Samtidig har inntaket av mat enten stått stille eller økt. Det har ført til at vi i dag veier mer enn noen gang før.

At vi har noen kilo til overs er imidlertid ikke det største problemet, ifølge Hansen.

– Fysisk aktivitet er mer avgjørende for folkehelsen enn vektreduksjon. Dette er to helt forskjellige ting, påpeker Hansen.

Like ille som USA
Nordmenn er glad i sport og friluftsliv, og ser gjerne på seg selv som et aktivt folkeslag. I virkeligheten er 80 prosent av oss for inaktive. Dermed er vi heller ikke bedre enn befolkningen i USA, som vi gjerne ser på som verstinger.

- En sammenlignbar studie fra USA viser at det totale aktivitetsnivået og mengden av fysisk inaktivitet blant amerikanerne er ganske likt som her i Norge, sier Hansen.

For å forbedre statstikken er det imidlertid ikke så mye som skal til. Hansen mener helsemyndighetenes råd om 30 minutters fysisk aktivitet hver dag er nok, og dessuten lett å gjennomføre.

LES OGSÅ: Så lite skal til

- Du kan gjøre tre ganger ti minutter, det er for eksempel enkelt å gjøre til og fra bussen, eller til og fra jobb, sier Hansen.

Han understreker at det er de små tingene i hverdagen som teller, og at man kan få mye igjen for å velge trappa istedet for heisen, leke med barna, og gå til butikken.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere