*Nettavisen* Nyheter.

Én av to nordmenn vil stanse innvandringen

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Halvparten av oss vil ikke ha flere innvandrere inn i landet.

07.07.11 08:20

En kartlegging av nordmenns holdninger til innvandring og integrering viser en utbredt skepsis til innvandrere, skriver Aftenposten torsdag.

Dette viser integreringsbarometeret for 2010.

53,7 prosent av 1380 personer svarte at de ikke ønsket flere innvandrere inn i landet.

Tallet var 45,8 prosent da en lignende undersøkelse ble gjennomført i 2005.

Sammensatt bilde
Hele 48,7 prosent av befolkningen mener at integreringen går ganske eller meget dårlig. Dette er en oppgang på 12 prosentpoeng fra 2005.

Elise Larsen Håvoll (24) og Linda Emdal (25) tror også at årsaksbildet er sammensatt.

- Det er uheldig at så mange er negative til ytterligere innvandring, men jeg er ikke overrasket. Jeg tror medier/mediene har en stor del av skylden. Aviser og TV må fortelle sannheten om en innvandrer skyter enn mann på åpen gate, som her på Bislett, men det påvirker nok mange til å skjære alle utlendinger over en kam, sier Emdal.

- Kan gjøre mer
Hele 60 prosent mener årsaken til integreringsproblemene skyldes manglende bidrag fra nordmenn, mens 83,5 prosent mener det skyldes innvandrerne selv.

- Jeg tror både nordmenn og innvandrere kan gjøre mer, og også politikerne. Det burde være slik at alle må ta en språktest, ikke bare et kurs, sier Larsen Håvoll, som dermed er enig med flertallet i barometeret.

Barometeret viser også at nordmenn flest har toleranse og aksept for innvandrernes verdier og tradisjoner og er av den klare oppfatning at innvandrere skal ha de samme rettighetene som oss nordmenn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.