RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Svarene på spørsmålene om midlertidig bevæpning bekrefter vel først og fremst at folk har tillit til den beslutningen som har tatt, og det er bra, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til VG. Her avbildet med politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark.
– Svarene på spørsmålene om midlertidig bevæpning bekrefter vel først og fremst at folk har tillit til den beslutningen som har tatt, og det er bra, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til VG. Her avbildet med politimester Ellen Katrine Hætta i Østfinnmark. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

En av to støtter fortsatt bevæpnet politi

Sist oppdatert:
Over halvparten av det norske folk støtter utvidelsen av den midlertidige bevæpningen av norsk politi, ifølge en VG-undersøkelse.

I kjølvannet av terrorangrepet i Paris forlenget Politidirektoratet mandag den midlertidige bevæpningen av politiet med to uker fram til 1. desember.

Avgjørelsen støttes av 56,5 av de spurte i InFacts undersøkelse. 8,4 prosent svarer at den midlertidige bevæpningen av norsk politi bør avsluttes, mens 15,2 prosent er usikre. 40 prosent mener bevæpningen bør bli permanent. Det viser en utført av analysebyrået InFact i oppdrag for VG.

I Nettavisens avstemning mandag svarer 81 prosent av 4.258 stemmegivere at norsk politi bør være bevæpnet, 8 prosent svarer nei og 11 prosent mener politiet bør ha våpen i bilen  (gi din stemme nederst i saken).

Jevnt

– Svarene på spørsmålene om midlertidig bevæpning bekrefter vel først og fremst at folk har tillit til den beslutningen som har tatt, og det er bra, skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) i en tekstmelding til VG.

På spørsmål om bevæpningen av politiet bør bli permanent svarer 40 prosent ja, mens 42,3 prosent svarer nei. 17,6 prosent av de spurte svarer at de ikke vet.

– Når det gjelder spørsmålet om en eventuell generell bevæpning, synes jeg undersøkelsen viser at det er god grunn til å ha en skikkelig diskusjon om hvordan vi vil at norsk politi skal være rustet i fremtiden i kampen mot terror og organisert kriminalitet, sier justisministeren.

Tidligere på dagen sa han til NRK at spørsmålet er om vi har kommet over i en fase hvor vi må frasi oss den luksusen det er å ha et ubevæpnet politi i Norge.

Terroren endret

Den midlertidige bevæpningen av politiet skulle egentlig opphøre tirsdag 17. november, men terroren i Paris førte til en ny vurdering.

– Vi synes ikke det var naturlig å gå vekk fra den midlertidige bevæpningen slik situasjonen nå forelå, sa beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet (POD) da beslutningen om å forlenge den midlertidige bevæpningen ble kjent sent mandag ettermiddag.

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) har tidligere vært kritisk til at politiets tillatelse til å bære våpen er blitt fornyet flere ganger. Mandag sa hun at hun tar PODs beslutning om fortsatt midlertidig bevæpning til etterretning.

– Det er noe helt annet enn justisministerens ønske om å starte en debatt om generell bevæpning i lys av Paris-terroren, sier Tajik til NTB.

Hun er skeptisk til at justisministeren bruker Paris-terroren til å børste støvet av en permanent bevæpning av norsk politi.

– Jeg hadde håpet at Fremskrittspartiet ikke lot seg friste etter terroren i Frankrike. Arbeiderpartiet er ikke redd for å diskutere generell bevæpning på nytt, men en så viktig, prinsipiell debatt må baseres på fag og fakta, ikke frykt og populisme, sier Tajik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere