*Nettavisen* Nyheter.

En av tre har vurdert selvmord

Foto: (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Nesten en av tre ungdommer forteller at de har vurdert selvmord.

07.02.06 10:35

En av ti forteller også at de har forsøkt å skade seg selv, skriver barnepsykiater Berit Grøholt på Helsenett.no. Ofte er det ingen som vet om disse handlingene.

Mange grunner
- Det er mange forskjellige grunner til at unge ønsker en forandring så desperat at de skader seg selv eller ønsker å dø. De kan være sårbare av natur, de kan ha belastende forhold rundt seg og de utsettes for krenkende og vonde hendelser. Men noen ganger finner en ingen spesiell grunn, skriver Grøholt.

En selvmordshandling kan ofte utløses av en eller anne form for tap, mobbing, eller redselen for å bli straffet for en handling. Unge som har en psykiatrisk sykdom eller som misbruker rusmidler er spesielt utsatt.

Se etter faresignaler
Å se etter faresignaler er den viktigste måte å forebygge selvmord på. Er et barn svært fortvilet eller plutselig forandrer væremåte, bør en snakke med den unge. Noen oppsøker også livsfarlige situasjoner, eller snakker om at det ikke ønsker å leve i sitt rop om hjelp.

Det er feil å tro at de som truer med selvmord ikke forsøker. Oppveksten til barnet trenger heller ikke ha noe med selvmordstankene å gjøre, skriver Helsenett.no.

De færreste av de som forsøker selvmord dør senere av selvmord. Men allikevel har de som gruppe en mye større sjanse for å dø unge enn andre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.