Gå til sidens hovedinnhold

En av tre nordmenn tror pandemien er over i år

En av tre nordmenn tror pandemien i Norge er over i løpet av det nærmeste halvåret. Resten er ikke fullt så optimistiske.

Over 34.000 nordmenn er spurt i undersøkelsen Norsk koronamonitor fra Opinion.

Nå tror 34 prosent at koronautbruddet i Norge vil vare i opptil et halvt år til, mens 38 prosent sier opptil ett år, og 17 prosent sier opptil to år. De mest pessimistiske, 10 prosent, tror det tar enda lengre tid.

Les også: WHO Europa: - La oss ikke gjenta tabben fra i fjor sommer

Høyeste nivå

Andelen som tror at det varer kun opptil et halvt år, har økt med 13 prosentpoeng siden mai og er nå på sitt klart høyeste nivå på mer enn ett år.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg slo fast på onsdagens pressekonferanse at pandemien ikke er over, men sa samtidig at pandemien kan være over for Norges del om få uker eller måneder. Store deler av helse-Norge fikk kaffen i vrangstrupen, da FHI-overlege Preben Aavitsland søndag tvitret «Det var den pandemien».

En annen ting de utvalgte ble spurt om, var koronavirusets opphav. USA har allerede startet granskning av virusets opprinnelse.

Torsdag varslet også EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, at hun krever granskning rundt dette.

I juni oppgir 21 prosent av Norges befolkning at de tror koronaviruset er menneskeskapt i et laboratorium, mens 58 prosent tror det har oppstått naturlig. 21 prosent har svart at de ikke vet.

Les også: Datatilsynet: Ikke legg ut koronapasset på nett

- Flere blir usikre

Dermed har andelen som tror at viruset har kommet av naturlige årsaker falt med 14 prosentpoeng siden mai, ifølge undersøkelsen.

- Folk flest tror fortsatt at korona har oppstått naturlig, men når stadig flere vestlige ledere krever granskning, blir nok flere usikre, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Norsk koronamonitor har gjennom pandemien spurt totalt 10.700 nordmenn om de tror at koronaviruset har oppstått naturlig, eller om de tror det er skapt av mennesker på et laboratorium.

Les også: Tegnell ser et lyspunkt, men frykter dette: - Det er den meste uroende varianten