Gå til sidens hovedinnhold

- En bastardutgave av en romerhilsen

Dette er historien bak Anders Behring Breiviks hilsen under rettsmøtet.

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Terrorsiktede Anders Behring Breivik ankom rettssalen i Oslo tinghus til fengslingsmøte klokka 12.35 mandag.

Han var ikledt sort dress og blått slips og iført håndjern da han kom inn døra til rettssalen. Mannen som er siktet for å ha drept 77 mennesker under terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli i fjor smilte idet han kom inn.

Les også: - Han er så stygg når han smiler

Kommentar: Luft ut etter monsteret

Varslet forsvarerne
Inne i rettssalen førte han først hånden mot brystet før han løftet hendene mot tilhørerbenken. Hendene var knyttet, og han strakte dem fram. Ikke alle oppfattet hva han gjorde, men forsvarer Geir Lippestad forklarte etter rettsmøtet at Breivik hadde sagt han ønsket å gjøre en form for høyreekstrem hilsen.

- Det var en hilsen som han fortalte oss nede i arresten før rettsmøtet at han ønsket å gi, en type høyreekstrem hilsen, forklarte Lippestad til mediene.

Beskrevet i manifestet
Øyvind Strømmen, som skrev boka «Det mørke nettet» om høyreeksktremisme og såkalt kontrajihadisme og terror i Europa, sier til Nettavisen at Breivik beskriver en slik hilsen med utstrakt hånd og knyttet neve i sitt manifest i omtalen av tempelridderlosjen han hevder å være en del av.

I manifestet omtaler han en «military salutation» med «clenched fist».

Strømmen tror hilsenen er Breiviks egen variant av en fascisthilsen og et forsøk på å bidra til mytedannelsen rundt seg selv.

- Jeg er ingen ekspert på slik symbolikk, men oppfatter det som en bastardutgave av romerhilsenen som fascistene og nazistene senere adopterte, sier Strømmen.

Etter å ha gjort hilsenen, satte Breivik seg rolig på sin plass og kikket seg rundt.

I sitt manifest skriver Breivik at tempelridderhilsenen skal markere styrke, ære og motstand. Ideelt sett skal den utføres med en hvit hanske, står det.

«The clenched fist symbolizes strength, honour and fefiance against the Marxist tyrants of Europe while the white glove symbolizes purity, duty, kinship and martyrdom», står det i manifestet.

Her gjør Breivik også et poeng av at hans hilsen ikke må sammenlignes med nazistenes hilsen med flat hånd.

Mandag ble Anders Behring Breivik varetektsfengslet for nye ti uker fram til hovedforhandlingene begynner 16. april.

Fikk lese opp erklæring
Breivik fikk anledning til å avgi en kort forklaring under fengslingsmøtet.

Her leste han opp en erklæring om hvorfor han ikke erkjenner straffskyld og han påberopte seg nødverge. Han krevde også at han umiddelbart måtte løslates.

- Angrepene mine var et angrep mot landssvikerne i Arbeiderpartiet, sa Breivik blant annet. Hans forklaring utløste reaksjoner på tilhørerbenken, blant annet kunne det høres latter.

Mange etterlatte og overlevende var til stede under rettsmøtet.

En av dem, Anette Davidsen (18), sa etterpå til Nettavisen at hun hadde et behov for å se Breivik. Hun reagerte følelsesmessig med å gråte og deretter le av ham.

- Når han kommer med en slik erklæring og nekter straffskyld etter en slik gjerning, er det så uforståelig at det var umulig ikke å le av det, forklarte hun.

- Frastøtende
En annen av de overlevende fra Utøya, Amel Baltic (16), reddet livet ved å legge på svøm bort fra massemorderen. Han reagerte på at dommeren lot Breivik få snakke fritt.

- Det syntes jeg var dumt. Det var frekt og frastøtende. Det gjorde meg sur. Jeg hater ham, og han virker ikke noe lei seg, sier Baltic til Nettavisen.

- Hvordan han ser verden
Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, sa etter rettsmøtet at dommer Wenche Fliflet Gjelsten etter hans mening gjorde rett i å la siktede komme til orde.

- Det har vært mye diskusjoner om hans personlighet, og jeg synes det var viktig at han fikk si noe om hvordan han ser verden ut ifra sitt eget hode.

Lippestad sier siktedes syn på denne verden vil komme fram når hovedforhandlingene starter og at dette er noe vi må være forberedt på.

- Det er også viktig at det kommer fram fordi det er en del av denne saken, sier han.

Kommentar: Luft ut etter monsteret

Se video der Breivik ankommer rettsssalen under.

HTML EMBED
Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken