RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En brutal dag

Sist oppdatert:
Dagen var særdeles tøff for de to Hvitserk-gruppene på vei til Sydpolen. Les rapportene her.

TV 2 Nettavisen gir deg, i samarbeid med Hvitserk.no , daglige rapporter fra verdens første kommersielle sydpol-ekspedisjon.

Her er rapporten fra Inge Meløys gruppe:

De som sitter hjemme og tror dette er en vanlig skitur, må tro om igjen. For nok en dag ble svært tøff.

Den begynte i total white-out, og avsluttet i total white-out. Samtidig fortsatte de i tett sastrugi. Det er ingen spøk. Det er umulig å se om det går opp eller ned. For du ser ikke at du går på en skavl, du bare merker at skiene tar en helt uventet retning. 4-5 meter bak deg hopper og danser og rykker pulkene som ustyrlige kalver i opprørt hav.

Spydde i hetta!
For å sette det hele i perspektiv, fikk vi vite av Inge at det hadde vært så ille at under de samme forholdene forleden dag hadde han kastet opp i hetta! – Ingen tur for pyser. Men så skal det sies at tross dette været, er dette veldig unntaket i Antarktis. For det er vel det stedet i verden som normalt har best og mest stabilt godt vær.

Da gjengen kom i mål og fikk frem GPS’en og så at det hadde blitt nesten 20 km var de vannvittig fornøyde. Stor jubel, for alle hadde gjettet mellom 14 og 16km! Og for riktig å feira kom sola frem da campen sto vel oppe.

Tjukk tåke
Fra Rolf Bae og Cecilie Skogs gruppe har denne rapporten kommet:

Dagen startet med white-out tjukk som graut. I tillegg fortsatte sastrugi feletet. – Det ble en vannvittig dag. I slike forhold ar det nesten umulig å holde ballansen. Man kan like godt gå i blinde. Og da er det jo bare å tenke seg følgende: Lukk øynene godt og gå på ski men 2 pulker på slep gjennom et åpent kontorlandskap...

Konklusjon: Ikke lett.

Realitet: De tryna som fylle sjøfolk på rulleskøyter. Det er ikke bare morsomt, for disse sastrugi-skavlene er bein harde og kan svært fort skade deg om de faller for kjært. For de ser dem ikke før du kjenner dem. –

Utfordrende
En skikkelig utfordring, for å si det mildt. Det gikk verst ut over våre to utlendinger, men selv den norske delen av gjengen måtte overende minst fem ganger i løpet av dagen.

Men heldigvis klarte solen å brenne det hele bort på slutten av dagen. Det gjorde at de valgte å legge på en ekstra time for åta igjen for hva de mente var en håpløs kort distanse. Dermed ble det faktisk over 20 i dag også! Det var en sliten men meget fornøyd gjeng som gikk i camp.

Vi har fått en beskjed om at Rolf Seel ikke er kommet seg ut av Patriot. De venter på fly og flyvær. Men han har det meget bedre, og har etter hva vi forstår endelig begynt å være mer seg selv igjen etter nedturen.

Inges gruppe består av: Inge Meløy (leder), Hanne Normann, Simon Streater, Asbjørn Hjertnes og Jann Ivar Didriksen. Rolf og Cecilies gruppe har Rolf Bae (leder), Cecilie Skog, Per-Henry Knudsen, Rolf Seel, Roland Kruger og Wolfgang Melchior som medlemmer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere