RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Astronaut Dave Scott hadde med seg en privateid klokke av type Bulova Chronograph (bildet) da han gikk på månen. Klokken ble solgt for 1,6 millioner dollar under en auksjon denne uken. Bildet er hentet fra en egen katalog om måneklokken Bulova Chronograph.
Astronaut Dave Scott hadde med seg en privateid klokke av type Bulova Chronograph (bildet) da han gikk på månen. Klokken ble solgt for 1,6 millioner dollar under en auksjon denne uken. Bildet er hentet fra en egen katalog om måneklokken Bulova Chronograph. Foto: PR Auction (Skjermdump).

En Bulova-klokke solgt for 13,6 millioner kroner

Sist oppdatert:
Den eneste privateide klokken som har blitt brukt på månen.

Den eneste privateide klokken som noensinne har blitt brukt på månens overflate, ble solgt for en svimlende sum under en auksjon denne uken.

Minimumsbudet lå på 50.000 dollar. Klokken ble imidlertid solgt for 1,6 millioner dollar, melder auksjonshuset PR Auction. Det tilsvarer 13,6 millioner kroner i dagens kurs - et beløp som kan kjøpe deg en enebolig på Oslos vestkant.

Det er kun tolv mennesker som har satt sine føtter på månen, og blant dem er det kun én mann som tok med sin privateide klokke - en Bulova Chronograph.

Samtlige NASA-astronauter i Apollo-programmet fikk utdelt hver sin Omega-klokke av type Speedmaster. Men klokkene ble ansett for å være statlig eiendom, hvilket innebar at de ikke kunne selges videre.

Les også: Ilddåp for NASAs nye romfartøy

Reserveklokke
Kaptein Dave Scott tok derimot med sin private Bulova-klokke i reserve, i tilfelle Omegaen skulle svikte under måneferden.

Scott var det syvende mennesket på månen. Han har tilbrakt 546 timer i verdensrommet og var førstemann til å kjøre fartøyet «Lunar Rover» på månens overflate.

Sammen med klokken følger et fem sider langt autentisitetsbrev.

«Klokken … ble brukt av meg på månens overflate under den tredje ferden til Apollo 15, og i bane rundt månen og på returen til jorden.»

Stor affeksjonsverdi
Auksjonshuset mener gjenstander av denne typen har stor affeksjonsverdi for dem som vokste opp i USA etter andre verdenskrig.

- Jeg tror at for oss babyboomers, inkludert meg selv, som vokste opp med å se på Apollo-programmet på TV, og kan huske tilbake på astronautene som Dave Scott gå på månen, så er det noe du aldri vil glemme, sa visepresident for PR Auction, Bobby Livingston, til CNN før auksjonen.

- For dem av oss som nå har en disponibel inntekt, så kan suvenirer fra verdensrommet tilby en mulighet til eie noe som knyttes til disse historiske begivenhetene, sa Livingston.

Auksjonshuset har laget en egen digital katalog om måneklokken (se under):

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere