RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En cougars bekjennelser

Foto: Camilla Flaatten (Side2)
Sist oppdatert:
- Det handler kun om sex for min del, sier «Ellen» til Side2.

(SIDE2): Ellen er nesten 50 år, og ser fabelaktig ut - det vil si at her er ingenting fikset eller rettet på. Ekte vare med andre ord. Hun har god utdannelse, god jobb og status i det kreative miljøet hun vanker i. Hun er gift og har barn i tenårene.

Og hun har hatt forhold til gutter som er nesten 20 år yngre enn henne selv. Hvorfor?

- Å bli sjekket opp av en yngre mann er et løft for selvtilliten. Det er det ingen tvil om, forteller Ellen, som ønsker å være anonym på grunn av familien, til Side2.

Vi møter Ellen i hovedstaden en formiddag for en prat om fenomenet cougar - voksne kvinner som har forhold til langt yngre menn. Fenomenet har gått som en hetebølge over landet de siste månedene. Realityserier og TV-serie med Courteney Cox (45) i hovedrollen har gjort cougar til en godt kjent uttrykk.

Seksuell trygghet
Sexolog Gro Isachsen forteller til Side2 at fenomenet er langt mer utbredt enn vi kanskje tror, og forekommer i alle samfunnslag overalt.

- Hvorfor tiltrekkes yngre menn av eldre kvinner?

- Det er ofte fordi de eldre kvinnene har en seksuell trygghet. Kvinner i en viss alder tør å ta ut mer av sin seksualitet, og tar langt mer styringen over egne behov. De tenker ikke så mye på egen kropp og hvordan man tar seg ut, som det å nyte, sier Isachsen.

Noen kvinner bruker det som en bekreftelse på sin seksualitet, andre igjen for å leke litt.

Godt for selvfølelsen
- For min del handler dette om sex, nærhet og lidenskap. Jeg har vært i et forhold i over 20 år, og har begynt å bli usynlig for partneren min. Og når noen plutselig tenner på deg, som ikke er i din klare målgruppe, så blir det en spenning. Det er spennende, forteller Ellen.

Hun lever i et såkalt åpent forhold, der diskresjon er en selvfølge fra begges side.

- Menn på min egen alder, uten å generaliserer for mye, slutter å leke. Jeg merket hvor mye jeg hadde savnet lekenheten da jeg begynte å møte yngre menn. Menn i alderen 45 til 50 år blir ofte gubbete og litt satte, mens kvinner ofte er mer søkende, åpne og lekende, sier Ellen.

- Det er nesten en generasjon mellom en mann på 50 og en på 30. 30-åringer kommuniserer på en mer åpen og naturlig måte enn en 50-åring, etter min erfaring. De er kommunikative, de viser følelser, de er ikke redd for nærhet. Ikke minst vet de mye om kvinner og kvinnekroppen og er opptatt av å behage. Pluss at de har masse kapasitet. Jeg har opplevd raushet og god nærhet fra disse mennene, det har vært bra for meg - og på sikt også for ekteskapet mitt, sier hun.

Krysset en barriere
Det begynte med en fem år yngre mann for noen år siden. Ellen følte hun krysset over i et nytt landskap. Det var spennende. Han var jo ikke så mye yngre, men det ble allikevel kryssing av en barriere for henne.

- Vi hadde kjemi og klikket. Det er det viktigste for min del. Jeg hadde alltid tenkt på yngre menn som guttunger eller nærmest valper. Men det skal god selvtillit til for en ung mann å sjekke opp en voksen kvinne, sier hun og understreker at hun selv aldri har sjekket opp de yngre mennene - de kommer til henne:

- Og alle jeg har hatt disse forholdene til, har vært single, understreker Ellen.

Gro Isachsen forteller at det er fysiologiske faktorer som spiller inn på forholdet mellom en ung mann og en eldre kvinne.

- En kvinne i slutten av trettiårene eller begynnelsen av førtiårene får en boost av testosteron, og det samme skjer med menn i slutten av tenårene og begynnelsen av 20-årene. Derfor er det en god match, seksuelt sett. Men når overgangsalderen kommer, er det ofte over for kvinnes del, sier sexologen.

Isachsen tror at et forhold mellom to med stor aldersforskjell, som man ser noen vellykkede eksempler på, allikevel kan være vanskelig.

- Det kan bli veldig sårt hvis det blir mye følelser involvert. For eksempel hvis en ung mann forelsker seg i en kvinne, og han ønsker seg familie.

- Kvinnen kan være i en alder hvor hun ikke lenger kan få barn, eller ikke ønsker seg barn. Men kan ha trøbbel med å møtes mentalt. Men er det sterke følelser og forelskelse involvert, så kjenner man gjerne ingen alder, mener hun.

- Som en dans
Men det var aldri snakk om forhold for Ellen, hun ville nyte og elske, og bare føle en spenning og lekenhet hun savnet hjemme.

- Kan du beskrive det første møte med en ung mann?

- Jeg gikk fra litt yngre til mye yngre ganske kjapt. Nestemann - 20 år yngre enn meg møtte jeg i jobbsammenheng. Han flørtet tydelig, men likevel diskret og elegant. Han virket selvsikker og dreven uten at det var nedlatende. Jeg tenkte at det skal baller til for å være så raffinert, men likevel tydelig i sine hensikter overfor en såpass mye eldre kvinne. Det tente meg. Han må være god, tenkte jeg. Og det var han. Vi møtes et par ganger på et hotell, fordi han delte leilighet med en kamerat. Da var jeg fornøyd - og gikk videre.

Neste mann traff hun på en vernissasje:

- Jeg la merke til ham med en gang - han var så flott - og han så tydeligvis meg. Den kvelden var det bare oss to i det rommet. Jeg sa tidlig at jeg var «litt» eldre. «Det er helt greit», sa han. Det viste seg at han var 30 år, 18 år yngre enn meg. Jeg tror han synes aldersforskjellen var spennende - en del av det spennende.

Ellen og den yngre mannen stikker fra festen tidlig.

- Jeg bare måtte ha mer av ham, så mye jeg kunne på den tiden jeg hadde. I sånne forhold er det jo alltid snakk om kort og heftig. Vi er i vidt forskjellige livsfaser - og jeg er gift. En av venninne mine ble litt sjokkert over den intensiteten vi la for dagen, selv der på galleriet. Men hun er heldigvis frisinnet, og sladrer ikke. Hun sa hun skulle huske det til neste gang, å velge fra øverste hylle. Ta den peneste. Ta den du vil ha, forteller hun med en latter.

Sexolog Isachsen ser også at det er langt mer akseptert at yngre menn har forhold til eldre kvinner.

- Motsatt så kalles ofte en eldre mann med en yngre kvinne for en gammel gris. Det handler i mange sammenhenger om et maktforhold - sjefen som sjekker opp sekretæren. Eldre og velsituerte menn som nærmest kjøper seg kvinner. Jeg tror det er mer akseptert andre veien fordi det ikke handler om et maktforhold i den grad, sier hun.

Har det godt
I dag er Ellen ferdig med forhold til yngre menn, og jobber med ekteskapet i stedet. Forholdene har gjort at hun har fått en ny følelse for mannen sin, og de to jobber sammen for å gjøre det beste ut av et 20 år langt samliv.

- Jeg ville aldri risikert det jeg har med min mann. Men jeg skal heller ikke leke moralens vokter her og si at det aldri kan skje igjen. Hvis en vakker ung mann dukker opp, så kan jeg nok bli fristet igjen - det kan jo være en gyllen mulighet jeg ikke får så ofte, avslutter cougaren.

Har du en lignende historie? Tips oss her (du kan være anonym).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere