*Nettavisen* Nyheter.

En dag blir de dronninger

DRONNINGER: Ingrid Alexandra (4) blir Norges første dronning, Leonor (3) blir dronning av Spania og Amalia (4) blir Nederlands dronning. Foto: (Scanpix)

Supersøte, veldig unge og kongelige - se europas små prinser og prinsesser her!

25.06.08 14:18

(SIDE2): Fire småjenter vil en dag arve Europas troner. Både den norske, det belgiske, det nederlanske og det spanske kongehuset får en dronning. Det koker nærmest av små prinser og prinsesser i monarikene og i årene som kommer vil disse følges med argusøyne - og noen vil ganske sikkert by på en skandale eller to. Men for nå er de bare søte småbarn!

Se alle de skjønne kongebarna nederst i saken!

Det norske kongehuset
Etter de kongelige bryllupene i Norge kom det små prinsesser og prinser på rekke og rad.

Kronprinsesse Mette-Marit (34) og kronprins Haakon (34) fikk datteren Ingrid Alexandra (4) i 2004. I Norge endret man arveloven i 1990, og etter den nye loven skulle eldstefødte arve tronen - dermed blir hun en gang i fremtiden den første regjerende dronningen i Norge.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Foreldrenes gode venner, kronprins Frederik og kronprinsesse Victoria, er blant hennes gudforeldre.

Ingrid Alexandra har en eldre bror, Marius Borg Høiby (11), som Mette-Marit har fra et tidligere forhold, og lilleprinsen Sverre Magnus (2). Han er oppkalt etter hele sju norske monarker, men i kongefamilien blir minsten bare kalt Magnus.

Les også: Haakon på tur med kongelige venner

Prinsesse Märtha Louise (36) og ektemannen Ari Behn (34) giftet seg i 2002 og fikk datteren Maud Angelica (5) året etterpå. Hun ble oppkalt etter sin tippoldemor, dronning Maud. To år etterpå fikk paret barn nummer to - en jente som fikk navnet Leah Isadora. Graviditeten ble mye omtalt fordi prinsessen valgte hjemmefødsel i sommerhuset Bloksbjerg på Hankø.

Navnet Leah fikk hun fordi Märtha Louise er en stor «Star Wars»-fan og likte så godt navnet fra prinsesse Leah i filmen. Mens pappa Ari alltid har hatt en stor fascinasjon av den amerikanske danseren Isadora Duncan.

Til høsten venter som kjent paret barn nummer tre.

Det danske kongehuset
Kronprins Frederik (40) og kronprinsesse Mary (36) giftet seg i 2004, og i oktober året etter kom parets første barn, sønnen Christian som fyller tre år i år.

Lilleprinsen er andre i rekken til tronen og blir kong Christian den ellevte en gang i fremtiden. Christian har allerede hatt en tidlig offentlig kongelig debut - som ettåring var han med bestefar Henrik og åpnet den danske zoologiske hagen. De fikk thailandske elefanter av det thailandske kongeparet, og de var det Christian som altså fikk ønske velkommen. Gudforeldre til den lille gutten er vår egen kronprinsfamilie - både Haakon og Mette-Marit.

I fjor ble Christian storebror til lille Isabella (1). Hun er det første kvinnelige medlemmet som er født inn i den danske kongefamilien siden 1946.

Prins Joachim (39) og hans ekskone, grevinne Alexandra (43), har to sønner sammen. Åtte år gamle prins Nikolai og fem år gamle prins Felix. Paret deler foreldreretten til de to barna.

Nikolai og Felix var forlovere da pappa Joachim giftet seg med Marie Cavallier (32) i mai. De to skal bosette seg på slottet Schackenborg i Møgeltønder, og der vil altså barna bo når de ikke bor hos moren.

Les også: Tårevåt Joachim fikk sin Marie

Denne måneden har det nygifte paret vært på bryllupsreise - og babyryktene går allerede i dansk presse. Danskene vil også gjerne se flere barn i den kongelige familien

Les også: Bryllupsfeber herjer danskene

Det belgiske kongehuset
Det belgiske kongehuset har mange små prinser og prinsesser - da kongeparet har tre barn som alle har fått flere barn hver.

Den seks år gamle belgiske prinsesse Elisabeth er eldste datter av prins Phillippe (48) og prinsesse Mathilde (35). Elisabeth vil bli den aller første dronningen i Belgia som følge av en endring av arvereglene. Småsøsken er prins Gabriel (4 1/2), prins Emmanuel (2 1/2) og lillesøster Eléonore (3 mnd).

Sistnevnte ble døpt tidligere denne måneden - og kronprinsesse Victoria var gudmor.

Les mer her: Gudmor Victoria klar for barn?

Prinsesse Astrid (46), er lillesøster til prins Phillippe, og er gift med prins Lorenz (52). Paret har fem barn - prins Amadeo (22), prinsesse Maria (19), prins Joachim (17), prinsesse Luisa Maria (13) og prinsesse Laetitia Maria (5).

Prinsesse Louise (4) og de to år gamle tvillingprinsene Nicolas og Aymeric er barn av prins Laurent (44) og hans ti år yngre kone - prinsesse Claire.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Det nederlandske kongehuset
Kronprinsesse Maxima (37) og hennes ektemann kronprins Willem-Alexander (41) har tre døtre. Prinsesse Catharina-Amalia, bare kalt Amalia, er den eldste og ble født i 2003. Hun fyller fem år i år og kronprinsesse Victoria av Sverige er hennes gudmor. Amalia er den andre i rekken til å arve tronen i Nederland, og hun er enestående i forhold til det på lik linje med Sverige, Norge og Belgia. Ingen andre av Maximas og Willem-Alexanders barn kan ifølge loven bli tronarvinger i landet.

Prinsesse Alexia er barn nummer to - hun fyller straks tre år og minstesøster er prinsesse Ariane (1).

Prinsesse Anita (38) og prins Pieter-Christiaan (36), lillebror til Willem-Alexander, har en datter og et barn på vei. Lille prinsesse Emma Francisca Catharina ble født i 2006. Til høsten får de barn nummer to.

Se bilder av kongebarna nede i saken!

Det spanske kongehuset
Kronprinsesse Letizia (35) og kronprins Felipe (40) av Spania har to døtre. Prinsesse Leonor (3) er andre i rekken til den spanske tronen etter faren Felipe.

Lenonors stamcelle ble frosset ned i en blodbank i USA, og skal ligge nedfrosset i minst 15 år etter sigende med tanke på kurering av eventuell fremtidig sykdom. Hun er den andre av de kongelige man har gjort dette med, den andre er den lille danske prinsen - Christian. Ett år gamle Sofía er lillesøster til Leonor og hun er den tredje i rekken til tronen etter sin søster og sin far.

I julen tok den spanske kongefamilien tradisjonelle julebilder som seg hør og bør, og bildene var ganske så like de norske.

Les saken her: Sett bildet før, sier du?

Prinsesse Cristina (43) er hertuginne av Palma de Mallorca og den yngste datteren til den spanske kongefamilien. Hun og ektemannen Iñaki Urdangarín (40) har barna Juan (8), Miguel (6), Irene (3) og Pablo Nicolas (7).

Det greske kongehuset
Prinsesse Alexia (42) av Hellas og Danmark og ektemannen Carlos Morales Quintana (37) fikk sitt fjerde barn i slutten av 2007.

Parets yngste datter fikk navnet Amelia (9 md.), prinsesse Arrietta (6), prinsesse Ana María (5) og prins Carlos (snart tre) er eldre søsken.

Det greske kronprinsparet, Pavlos (41) og Marie-Chantal (39), har fire barn. Prinsesse Maria-Olympia (11), prins Constantine Alexios (9), prins Achilleas-Andreas (7) og prins Odysseas-Kimon (3). Deres eldste sønn prins Constantine er oppkalt etter sin bestefar og er andre i rekken til å arve tronen. Paret oppdrar sine barn i New York.

264

Kilder: det norske kongehuset, wikipedia.org, de øvrige kongehusenes hjemmesider

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Side2s underholdningsquiz: Vinn en iPod Nano i dag!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.