En død og en fortsatt savnet etter brukollapsen

En bro ved IKEA i Trondheim kollapset onsdag. En bil befant seg under, og 6 personer er foreløpig brakt til sykehus

En bro ved IKEA i Trondheim kollapset onsdag. En bil befant seg under, og 6 personer er foreløpig brakt til sykehus Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

10.05.13 15:25

Trondheim/Oslo (NTB-Lars Martin Hjorthol/Ole-Tommy Pedersen): Føreren av bilen som ble rammet da en bru kollapset i Trondheim onsdag ettermiddag, er bekreftet omkommet. Politiet antar også at en savnet bygningsarbeider er død.

Mange hundre tonn løs betongmasse falt ned da den uferdige brua kollapset ved 14.30-tiden ved Leangen travbane. En bil som kom kjørende på nye E6 under brua, ble begravd i massene.

Først ved 19-tiden, etter omfattende arbeid med gravemaskiner og kranbiler, kunne bilen hentes ut. Føreren er bekreftet omkommet.

- Vi har fått fastslått at det ikke befant seg noen i passasjersetet. Men det vil gå enda noen timer før vi kan utelukke at noen var i baksetet, da bilen er flatklemt og full av betong, sier redningsleder Nils Johnsen i brannvesenet i Trondheim til NTB.

Kjemper mot klokka
Bygningsarbeiderne var i ferd med å støpe betongen på brua da ulykken inntraff. En av de ansatte ved byggeprosjektet ble også rammet.

- Vi jobber under et hardt tidspress for å finne den savnede arbeideren. Det blir vanskeligere å grave bort massene jo mer betongen størkner, sier Johnsen.

Redningsmannskapene har blant annet forsøkt å holde betongen våt ved å spyle, og en redningshund er satt inn for å søke etter den antatt omkomne arbeideren.

Brua kollapset i det 1.250 av planlagte 1.750 tonn betong var støpt på den nye brua, ifølge Adresseavisen.

- Ekstra sikring med åpen vei
Prosjektlederen for E6 Statens vegvesen har foreløpig få svar på hvorfor brukonstruksjonen ved Leangen ikke holdt under bygging.

- Å holde veien under åpen under byggingen er en mye dyrere prosess. Forskalingen er ekstra forsterket for å motstå kollaps, med gode marginer. Dette var derfor en ulykke som ikke burde kunne skje, sier prosjektleder Harald Inge Johnsen til NTB.

Han sier det ikke er uvanlig at slikt arbeid foregår mens veien er åpen. Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent, men saken skal etterforskes av politiet i samarbeid med Arbeidstilsynet.

Hang i lufta
Anders Pedersen, som passerte stedet kort etter ulykken, betegner situasjonen som kaotisk og uvirkelig overfor Adresseavisen.

- En dame i gul vest, sannsynligvis fra entreprenørselskapet, dirigerer trafikken på stedet. «Det er et helvete», ropte damen til andre da jeg passerte henne, sier han.

Tonje Frengen var på jobb i et bygg rett ved bygningsplassen da ulykken skjedde.

- Det første jeg la merke til, var at brua var formet som en U. Og midt i U-en hang det en mann kledd i gult. Han hang over det som var rast ned, to-tre meter over bakken, sier Frengen

To moderat skadd
Innsatslederen sier ulykken trolig ville rammet flere hvis den hadde skjedd under rushtrafikken fra bare en time senere.

To personer er innlagt på St. Olavs hospital med moderate skader etter ulykken, mens to andre som kom inn til sykehuset, ble sendt videre til legevakten. Flere andre har også blitt sendt rett til legevakten, men antallet er uklart.

Politiet ønsker foreløpig ikke å si noe om sikkerhetsvurderingene rundt å holde den ofte tett trafikkerte veien åpen mens betongfylling pågikk på den nye brua.

Ny dødsulykke
Firmaet Reinertsen er entreprenør på anlegget. Samme selskap opplevde i fjor at en polsk bygningsarbeider døde under oppføring av et bygg på Brattøra, ifølge Adresseavisen.

Politiet i Sør-Trøndelag har opprettet et pårørendenummer på 73 89 94 00 etter ulykken. Det er også opprettet et mottakssenter på Royal Garden hotell, hvor kommunens kriseteam er til stede.(©NTB)

TIPS? Kontakt Vaktsjef@Nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.