PISA-resultatene er nedslående nytt for norsk skole.

Norske elever scorer under gjennomsnittet i matematikk sammenlignet med andre OECD-land, og gjør det dessuten dårligere enn tidligere.

Les også: Norske elever har aldri gjort det dårligere

Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim, som sitter i stortingets kirke, utdannings- og forskningskomiteen, er tydelig på hvem han mener har skylden.

- Jeg mener dette er en dom over den rødgrønne regjeringens skolepolitikk, sier Asheim til Nettavisen.

PISA 2013: Her er alle resultatene

- De dilter etter
Undersøkelsen, som gjennomføres hvert tredje år, viser at Norge havner på 30. plass av de totalt 64 landene som har deltatt.

- Vi har hatt en regjering i åtte år som har hatt rent flertall, og i den perioden tre statsråder fra SV som har styrt kunnskapsdepartementet, påpeker Asheim.

Han mener de rødgrønne rett og slett har satset feil.

- SV var mot veldig mye av det kunnskapskøftet handler om, og da mener jeg at kunnskapsløftet har sporet av fordi de har prioritert frukt og grønt, kulturskoler og SFO, i stedet for å satse på lærerne, sier han, og legger ettertrykkelig til:

- De rødgrønne dilter etter i stedet for å gå i forkant.

- SV kjenner vel litt på ansvaret
SV-leder Audun Lysbakken har så langt ikke uttalt seg om PISA-resultatene, og SV henviser Nettavisen til partiets utdanningspolitiske talsmann Torgeir Knag Fylkesnes.

Asheim tror han vet hvorfor Lysbakken er taus.

- De skrøt så det sang etter av resultatene i 2009, da vi gikk opp. Så kjenner de vel litt på ansvaret nå som det går ned, sier han.

Tirsdag ettermiddag svarte SVs Torgeir Knag Fylkesnes på kritikken. Les egen sak: - Dette er en fordumming av skoledebatten

Han påpeker at de nye Høyre/Frp-regjeringen allerede har satset mer på skolen.

- Det første den nye regjeringen gjorde var å øke satsingen på etter- og videreutdanning for lærere, og det man ønsker det på er i fagene naturfag og matematikk. Det har de rødgrønne kritisert, men disse tallene viser at det er riktig, sier Asheim til Nettavisen.

Asheim viser til at regjeringen i statsbudsjettet øker satsingen på etterutdanning for lærerne med 300 millioner kroner, og at de tar pengene fra potten til frukt og kulturskoler.

- Det er veldig dramatisk
- Hvor alvorlig er tilbakegangen?

- Det er veldig dramatisk, og det er skuffende. For vi håpet at tallene fra 2009 var et varsel på at vi var på riktig vei. Men det har sporet av, og man har sakte men sikkert begynte å bruke pengene på andre ting, sier Asheim.

- Så om tre år vil vi se en oppgang igjen med dere i regjering?

- Jeg håper vi vil se en bedring allerede da, men klart at forandring i skolen tar tid. Kunnskapsløftet ble innført i 2006, og de første resultatene så vi tre år etterpå. Så det er viktig nå at vi holder fokus på det som er viktig, fordi det kommer til å ta tid å løfte resultatene i den norske skolen, sier han.