*Nettavisen* Nyheter.

En drivende og aktuell kriminalroman

Kriminalromanen Catch utspiller seg i et hardbarket, velorganisert, kriminelt miljø i Oslo og politiets kamp for å komme dem til livs.

Tre mennesker blir i løpet av kort tid rått og brutalt drept. Voldsavsnittet, med Anne-Cathrine Volden i spissen, står nærmest på bar bakke med etterforskningen. Sporene er få, de tause vitnene mange og tipsene uteblir.

Narkotikakrig
Volden, eller Anka som hun blir kalt, aner en sammenheng mellom de tre drapene og involverer flere avsnitt på politihuset. Prosjektgruppen Catch, en spesialenhet innen organisert kriminalitet, kommer på banen.

I en leilighet på Tøyen skal det befinne seg store menger heroin. Når tipset tikker inn hos en av etterforskerne tar han en rask avgjørelse. Det skal aksjoneres mot leiligheten. I mangel på riktig informasjon og ekstra mannskap får aksjonen fatale konsekvenser. Flere blir skutt og SEFO kobles inn. Har politiet blitt lurt i en felle?

Narkotikakrigen mellom rivaliserende grupperinger har for alvor begynt. Politiet må ryddes av veien. Kyniske kriminelle fra Balkan ønsker kontroll over narkotikahandelen for enhver pris og det ryktes om lekkasjer og korrupsjon innen etatene for politi, toll og fengsel.

Aktuelle problemstillinger
Debutanten Stein Morten Lier har skrevet en drivende, spennende og aktuell kriminalroman. Han går hardt ut fra side en og leken er ikke over før siste side er lest. Og er den over?

Språket er klart og enkelt uten at boken fremstår som naiv. Fremdriften er hele tiden til stede da spenningen, råskapen og de kjappe kommentarene følger leseren fra perm til perm.

Lier har tilegnet seg mye kunnskap om hvordan politiet jobber og om de ulike kriminelle miljøer i Norge. Han vet å benytte seg av denne kunnskapen. Catch setter fokus på alvorlige typer kriminalitet som drap, omsetning – og innførsel av narkotika, hvitvasking av penger, trafficing og de økende dannelser av kriminelle gjenger.

Samtidig tar han opp problemstillinger som politiet ofte sliter med i hverdagen. Problemer som interne trekkregler (hvem skal egentlig ha saken?), bruk av vitnebeskyttelse, dårlig økonomi og lite mannskap, bruk av alternative etterforskningsmetoder som kommunikasjonskontroll, informantvirksomhet og endeløse statistikker.

Beskrivelse av virkeligheten?
Ironien og sarkasmen sitter til tider løst og med jevne mellomrom benytter forfatteren anledningen til å komme med skarpe uttalelser om, og mot, norsk kriminalpolitikk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Romanen Catch er et velinformert og realistisk fremtidsscenario. Om kriminalpolitikken i Norge ikke endres og bevilgningene til politiet ikke økes i takt med de kostnader man har for å bekjempe organisert kriminalitet kan handlingen i Catch bli en realitet. Eller er den det?

Lier har ingen politifaglig bakgrunn og har forsket på organisert kriminalitet i to år . Han forlot sin direktør stilling i Telenor for å jobbe med boken på heltid.

Catch er Liers første roman.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.