*Nettavisen* Nyheter.

En drøm for din bærbare

Dette er harddisken du definitivt har lyst på i laptopen din.

11.11.08 11:09

En av de vanligste årsakene til at sensitiv informasjon kommer på avveie for tiden er bærbare datamaskiner som blir gjenglemt eller stjålet. Tusenvis av datamaskiner blir hvert år gjenglemt i fly, drosjer og andre steder – og vi har en rekke ganger sett at disse har havnet i hendene på personer som definitivt ikke skulle hatt tilgang til informasjonen.

Sikkerhetseksperten David Perry har tidligere sagt dette til Nettavisen:

- I USA er det nå gjenger som går fra hotell til hotell for å stjele bærbare datamaskiner bare for å få informasjonen på maskinene. Etter at de har hentet ut informasjonen blir maskinene bare kastet. Det er alt for risikabelt å sitte med en stjålet laptop, sier Perry.

Kryptering er eneste løsning
Problemet er ofte at selv om datamaskinen er passordbeskyttet, så kan informasjon på harddisken enkelt hentes ut ved å bare koble til harddisken til en annen datamaskin.

Det eneste som hjelper mot dette er å kryptere harddisken, og det er noe de færreste tar seg bryet med. Dessuten fører det nesten alltid til en tregere maskin.

Enorme og sikre
Og det er her Fujitsus nye harddisk for bærbare datamaskiner kommer inn. Ikke nok med at de nye modellene, med de kryptiske modellbetegnelsene MJA2BH and MJA2CH, har en lagringskapasitet på hele 500 GB, men harddiskene har integrert støtte for full harddiskkryptering. Med 256-bit AES-kryptering.

Kryptering på denne typen harddisker er ikke noe nytt. Samsung lanserte nylig to nye harddisker på 160 og 320 GB med 128 bits kryptering, men både størrelsen og krypteringen er altså mye dårligere.

Om det høres kryptisk ut for deg så kan det enkelt oversettes på denne måten: Å få ut innholdet på den harddisken uten riktig passord er bortimot umulig.

Raskere og bruker mindre strøm
Ytelsen skal ifølge Fujitsu ikke påvirkes av at alt innholdet blir kryptert fordi harddisken har en integrert brikke som står for all kryptering og dekryptering.

Og ikke nok med at harddisken er stor og har full kryptering, den skal bruke 33 prosent mindre strøm enn selskapets forrige modell, og ytelsen skal være 27 prosent høyere.

Neppe billige
Prisen på herligheten er ikke oppgitt, men i skrivende øyeblikk koster laptop-harddisker på 500 GB typisk 1100-1600 kroner på nett. De nye Fujitsu-løsningene vil helt sikkert ikke bli blant de billigste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.