RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En fantastisk fantasi

Sist oppdatert:
«Final Fantasy 12» lever så til de grader opp til forventningene.

Jeg har aldri vært spesielt glad i den kjente rollespillserien «Final Fantasy». Bortsett fra ett hederlig unntak på SNES, sjueren på PSOne og tieren på PS2, har jeg stort sett holdt meg langt unna.

Glimrende historie

Det vil si, det var helt til jeg prøvde «Final Fantasy XII» («FF12»). For utviklerne, Square-Enix, har fikset alt som har irritert meg i de andre spillene og leverer et rollespill ingen bør være foruten.

Historien, som byr på alt fra politiske konflikter og til folk med helt egne motiver, er utrolig spennende og lett å leve seg inn i. Den fortelles både ved hjelp av glimrende mellomsekvenser og dialoger, og dialogene er godt skrevet og figurene er troverdige. Både stemmene, utseende og animasjonene er av ypperste klasse.

Spillets store fantasiverden, Ivalice, er en fryd for øyet, de varierte omgivelsene og alt som bor i dem er noe av det flotteste vi har sett på PS2. «FF12» pusher, sammen med «Okami» og det kommende «God of War 2», maskinvaren hardere enn noe annet spill.

Nytt kampsystem

Mange av områdene inneholder en hel haug fiender og Square-Enix har endelig byttet ut de irriterende tilfeldige kampene. Nå kan du alltid se fiendene og dermed velge hvilke du vil slåss mot.

Selve kampsystemet er også forandret, rundene er byttet ut med et underholdende og utfordrende semisanntidssystem. Hvert angrep tar så og så lang tid, og du må dermed legge opp angrepene dine slik at du utnytter tiden best mulig.

Programmere medhjelpere

En annen stor nyhet er «Gambit»-systemet, som lar deg programmere folkene som slår følge med deg gjennom det enorme eventyret. For eksempel kan du gi en figur beskjed om å sørge for at alle alltid har over 50 prosent helse.

I starten er det ganske begrenset hva du kan gjøre, men etterhvert åpner dette for en hel haug spennende muligheter og taktikker. I tillegg gjør det så du har stålkontroll selv i de største kampene, noe som er veldig tilfredsstillende.

Bedre figurutvikling

Square-Enix har også fikset måten du utvikler figuren din på. Istedenfor at du følger en tilnærmet forhåndsbestemt vei, får du i «Final Fantasy 12» gjøre mye mer som du vil.

Riktignok er det lettere sagt enn gjort. Før du kan benytte deg av en magi ellet et våpen må du selvfølgelig skaffe den/det, og de er ofte fryktelig dyre eller veldig godt gjemt.

Du vil ha det

I tillegg til alt som er relatert til historien, inneholder «FF12» en hel haug ting som bare er der for moroskyld. Hvis du vil kan du bruke over 100 timer på dette spillet, og tro meg når jeg sier at det er noe du fort kan komme til å gjøre.

«Final Fantasy 12» er rett og slett et fenomenalt godt spill som alle bør ha.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere