*Nettavisen* Nyheter.

En farlig krig for regjeringen

Når man ser på det som nå skjer i forholdet mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, gir det grunn til å spørre om statsminister Kjell Magne Bondevik helt har mistet det politiske gangsynet, eller om det er statsråd Victor Normans debattkunst som har gjort ham blind.

21.10.03 12:17

Å gå til krig mot samtlige arbeidstakerorganisasjoner må være det dummeste en svak mindretallsregjering kan finne på. Og det blir desto dummere når regjeringen samtidig legger seg alvorlig ut også med arbeidsgiversiden.

I utgangspunktet var det tåpelig å lansere forslag i statsbudsjettet om å gjøre det lettere å ansette mennesker midlertidig, samtidig som det skulle strammes inn på mulighetene til å permittere fast ansatte. Det var tåpelig fordi nettopp disse spørsmålene var til vurdering i det såkalte arbeidslivslovutvalget. Dette utvalget var i ferd med å legge siste hånd på forslaget til en helt ny lov for hele arbeidslivet.

Arbeidsminister Victor Norman er fast bestemt på at forslaget om utvidet adgang til midlertidige ansettelser skal gjennomføres i praksis. Og at det haster. Dermed er det utløst en krig mellom regjeringen og hele arbeidstakersiden.

Det som er det mest alvorlige for regjeringen dersom den velger å stå på statsråd Normans linje, er at man taper alle manøvreringsmuligheter i Stortinget i forbindelse med høstens budsjettbehandling.

Det er nemlig bare Fremskrittspartiet som kan tenke seg å støtte statsråd Normans forslag om utvidet adgang til midlertidige ansettelser. Det betyr at regjeringen blir helt og fullstandig henvist til Fremskrittspartiet når det gjelder å finne frem til et kompromiss om budsjettet. Så lenge Statsråd Norman har støtte i regjeringen for sin linje, vil det bare være bortkastet for Bondevik å henvende seg til Arbeiderpartiet eller SV for å finne samarbeidspartnere for å sikre flertall for budsjettet.

Det er en ulykksalig situasjon for regjeringen, og det ligner slett ikke strategen Kjell Magne Bondevik å avskjære seg selv muligheten for å stå fritt i forhandlingene med opposisjonen om en budsjettløsning. I det hele tatt er det ganske vanskelig å forstå hvorfor regjeringen tilsynelatende vil male seg inn i et slikt hjørne.

Statsråd Norman er som en kunstner når det gjelder å argumentere for sitt syn på bestemte saker. Har han bestemt seg, nytter det lite for andre å argumenrtere for et annet syn. Statsråd Norman mener det haster med å åpne for utstrakt bruk av midlertidige ansettelser fordi det vil gi flere ledige adgang til arbeidsmarkedet. Punktum. Og da må du ikke komme her og komme her.

Kanskje ville det være verdt også å se litt nærmere på hvordan en kynisk arbeidsgiver i visse sammehenger kan utnytte en utvidet adgang til midlertidige ansettelser til at det skapes enda mer utrygge kår for arbeidssøkere som virkelig er utrygge nok som det er. Selv om Victor Norman misliker det, så er det ofte slik at en sak har flere sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.