HAUGESUND (Nettavisen): Åpningsinnlegget til bistandsadvokat for foreldrene, Erik Lea tirsdag morgen, beskrev foreldrenes fortvilelse over de siste 27 årene, og Karin Tengs var på et tidspunkt på gråten. Det gjorde sterkt inntrykk på flere i retten.

Tirsdag ettermiddag, like før klokken 14, inntok Torger Tengs, faren til Birgitte, vitneboksen. Han hadde på forhånd gjort det klart at han ønsket å forklare seg før tiltalte Johny Vassbakk. Vassbakk skal etter planen vitne onsdag og torsdag.

Han ville ikke svare på spørsmål fra pressen og så preget ut da han ankom rettssalen. Johny Vassbakk løftet ikke blikket mot Torger Tengs.

Utspørringen av Torger Tengs

Foreldrenes bistandsadvokat, Erik Lea, stilte Torger Tengs spørsmålene:

– Hvordan har du det?

– Jeg har det jævlig. Det er ikke lett å beskrive, men kortversjonen er at jeg har det jævlig, svarte Torger.

Torger Tengs fortalte at han var kaptein på en offshorebåt og på vei mot Nederland da Birgitte Tengs ble drept.

– Jeg ble lammet. Jeg sto et par tre timer alene i styrehuset. Jeg forklarte hva som hadde skjedd og gikk ned i lugaren mens vi var på vei inn til Rotterdam.

Han fortalte at han var i total «tåke» på vei hjem fra Nederland med fly. Han fortalte at konen, Karin, fikk beskjed av politiet.

– Da jeg kom hjem var faren og svigerfaren min på flyplassen og tok meg imot. Prest og ordfører, og folk ifra media var også der, sier han.

– Husker du noe fra begravelsen?

Jeg husker bruddstykker og tror det var rundt 1000 stykker der.

Hvordan var årene under etterforskningen?

– Jeg hadde fire uker hjemme etter drapet, før jeg fant ut at det var like godt å komme seg i jobben, og tok med meg Karin til Middelhavet.

Sjokk og vantro

Hadde dere håp om at de skulle finne gjerningsmannen?

– Jeg ga vel mer eller mindre opp det håpet etter hvert.

Hvordan var det da fetteren ble pågrepet?

Det var en blanding av sjokk og vantro, og så kom dette med blottingen, og det var jo ting vi ikke visste om. Så kom tilståelsen og det var jo en lettelse. Vi mente jo vi hadde fått svaret.

Hadde dere kontakt med familien til fetteren?

– Frem til det tidspunktet, ja.

Hvordan var det da han trakk tilståelsen?

– Jeg fikk en telefon om det, og da gikk det opp for meg for et helvete det skulle bli.

Hvordan var det da han ble dømt?

– Vi ble jo lettet.

Så vakte det, året etter, ny rettssak i Stavanger og Torger beskrev dette som at alt ble dratt opp igjen.

– Jeg forsto ikke hvordan vi kunne få erstatningskrav når han ble frikjent, men vi ville vise vårt syn på saken. Det ble et plaster på såret da vi fikk medhold i erstatningskravet, sa Torger.

– Et helsikke

Kan du oppsummere de 21 årene frem til en ny tiltale kom?

– Det har vært et helsikke med alt i mediene. Det var sjeldent man fikk forvarsel før bildene av Birgitte ble brukt. Vi trodde vi hadde fått et punktum da vi fikk medhold i høyesterett.

Så, i 2021, ville politiet komme og fortelle noe nytt.

– Vi trodde jo de hadde fått et nytt DNA mot fetteren.

Så kom de med en ny tiltale?

– Det var jo et sjokk.

Hvordan har det vært fra tiltalen og frem til i dag?

– Jeg husker jeg ble forbannet når hele pressekorpset sto utenfor og riksadvokaten beklaget til fetteren. Jeg følte vi ble kastet under bussen.

Tror du at dere får svaret nå?

– Jeg håper de har tatt rett person denne gangen.

Henvendte seg direkte til Vassbakk

Hva syns du om mediedekningen alle disse årene?

– Jeg tror aldri jeg har lest tilståelsen til fetteren på samme måte som det ble gjort i dag. Jeg håper mediene er mindre brutale når de skal omtale oss. De har i hvert fall ikke vært det tidligere, sa Torger Tengs.

Mot slutten av sin over 20 minutter lange forklaring henvendte han seg direkte til tiltalte Vassbakk.

Hva vil du si avslutningsvis?

– Tenk hvis han som sitter tiltalt nå, hadde fortalt hvordan det var i morgen når han skal i vitneboksen. Tenk på hva han hadde spart oss og kunne bespart seg selv. Som han og vi må ta imot fra journalister. Kan han bare reise en plass og begynne å sone, det hadde vært herlig, sa Torger mens han så bort på Vassbakk, før bistandsadvokat Lea grep inn og tilføyde «under den forutsetning at han er skyldig».

– Selvfølgelig, svarte faren.

Bistandsadvokat til foreldrene til Birgitte Tengs, John Christian Elden, forteller at klientene hans synes det er ‹‹jævlig›› å være i tingretten igjen, 27 år etter drapet på datteren.