RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En fordel å være venstrehendt?

Bare ti prosent av oss er venstrehendte. Er det en fordel i idrett?

Det har i mange sammenhenger vært hevdet at venstrehendte idrettsutøvere på høyt idrettslig nivå har bedre forutsetninger for å drive teknisk krevende idretter enn høyrehendte.

Utvikler gode ferdigheter
Den teoretiske forklaringen på dette er at disse utøverne blir styrt av den høyre hjernehalvdelen som i større grad styrer kreative prosesser, noe som igjen gjør at utøverne med denne egenskapen lettere utvikler gode tekniske ferdigheter.

I dette studiet var hensikten å se om det var flere venstrehende brytere som lå i verdenstoppen i bryting enn høyrehendte. Undersøkelsen ble gjennomført under et verdensmesterskap i bryting.

Flere seiere
Resultatet viste at det var flere venstrehendte brytere som tok VM-medaljer enn høyrehendte. Dette gjaldt både for menn og kvinner.

Også når en så på antall vunnet kamper og scoret poeng under mesterskapet kom de venstrehendte bryterne best ut sammenlignet med høyrehendte og de som brukte både venstre og høyre hånd.

Les også:
Trening, prestasjon og musikk
Sex, menn og idrettslig prestasjonsevne
Manipulasjon av klokka gir bedre prestasjoner

Kilde: Ziyagil MA, Gursoy R, Dane S, Yuksel R. Left-handed wrestlers are more successful. Percept Mot Skills. 2010 Aug; 111(1), 65-70.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere