RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En frisk riesling

Foto: Art of Taste
Her er en syrefrisk hvitvin, som er en god match til det meste av fisk og skalldyr.

Chardonnay er verdens mest populære hvitvinsdrue, med utbredelse overalt hvor det i det hele tatt er mulig å dyrke vindruer. Druen når sitt høydepunkt i Chablis og det sentrale Burgund, men er, med noen hederlige unntak, middelmådig i resten av verden. Allikevel lages det kolossale volumer med vin basert på chardonnay. Dette har faktisk gått så langt at mange vinkjennere nå bekjenner seg til ABC - Anything But Chardonnay.

Verdig konkurrent
Den druen de fleste regner som den verdigste konkurrenten til chardonnay, er riesling. Flere av verdens fremste vinskribenter, bl.a. Hugh Johnsen, Michael Broadbent og Jancis Robinsen, har nærmest vært «heiagjeng» for riesling de siste årene.

Riesling har et anderledes aromabilde enn chardonnay. Som ung preges riesling ofte av lime, grønne epler og friske blomster, mens det ved lagring trer frem aromaer av aprikoser, honning og petroleum. Riesling har også stor evne til å speile jordsmonnet hvor den gror. I tillegg har riesling en mer utpreget syre enn chardonnay. De fremste landene for riesling regnes generelt for å være Tyskland og Østerrike, samt Alsace-distriktet i Frankrike.

Tørt eller søtt?
Riesling lages, i motsetning til chardonnay (noen få unntak finnes), i hele spekteret fra knusktørt til ekstremt søtt. Før var det veldig greit å holde rede på hvilke viner som var det ene eller andre. Tysk riesling hadde «alltid» restsødme og var aldri tørrere enn halvtørr. I Alsace, derimot, kunne man regne med at vinene var tørre, så lenge de ikke hadde påskriften Vendange Tardive (VT) eller Sélection de Grains Nobles (SGN). Sånn er det ikke lenger.

I Tyskland finner vi nå stadig flere tørre viner, da man har lyst å gjøre vinene mer matvennlige. I Alsace er det begynt å svinge andre veien, hvor man finner stadig mer restsødme i det som presumptivt skulle være tørre viner. Dette har faktisk gått så langt at mange vinkjennere «boikotter» produsenter man ikke kan stole på i denne sammenheng. Det er jo litt trist at det er umulig å lese seg til på etiketten om vinen er tørr eller halvtørr, spesielt hvis man har tenkt å ha vinen til mat.

Strengt og stramt
Dette problemet opplever vi ikke hos produsenten bak dagens vinanbefaling. Trimbach er en av de ledende vinprodusentene i Alsace, med en historie som går helt tilbake til 1600-tallet, og vinene deres er, med unntak av VT- og SGN-variantene, helt knusktørre. De er faktisk så tørre at ord som «streng» og «stram» ofte går igjen når man leser anmeldelser av disse vinene. Det er, med andre ord, ingen kosevin vi her har for oss, men den er til gjengjeld fabelaktig til mat.

Trimbach Riesling 2000, vnr 888, kr 145, 87 poeng.
Lys gul med hint av grønt. Dufter av sitron, lime og mineraler. Frisk og tørr vin med fin frukt, god balanse og flott lengde.

Denne vinen er en god allrounder til det meste av fisk og skalldyr, men skal vi spisse det litt, synes vi den funker spesielt bra til hvitt fisk- eller skalldyrkjøtt med en viss sødme, f.eks. breiflabb, hummer, sjøkreps, krabbe og kamskjell, gjerne hisset opp en smule med asiatiske krydder. Grunnet den markante syren, kutter vinen også godt gjennom fettet i laks.

Les flere vinanmeldelser på Art of Taste

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere