RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En godt bevart hemmelighet

Sist oppdatert:
Dette er gratisprogrammet du ikke visste at du hadde lyst på.

Med dette programmet kan du gjøre bildene dine tredimensjonale.

Virtual Reality (VR) har vært en drøm i mange år, og jeg husker godt den tiden da de hadde de svindyre VR-maskinene med briller og kroppssensorer på Tusenfryd.

VR er ikke dødt
De siste årene har kanskje ikke konseptet VR vært like mye omtalt som det var på 90-tallet, men det betyr på ingen måte at Virtuell Reality er dødt. Google Earth er kanskje det beste eksemplet, der man har samlet satellittbilder av hele verden, som delvis er laget inn i en tredimensjonal verden.

Etter hvert har det også blitt mulig å legge ved vanlige bilder som viser hvordan for eksempel en turistattraksjon ser ut fra alle tenkelige vinkler.

Den ekte virtuelle verdenen
Et mindre kjent prosjekt er Microsofts Photosynt-prosjekt. Hele tanken er at man skal kunne bygge opp nærmest en komplett virtuell verden basert på bilder tatt av alle som ønsker å bidra.

Photosynth er et system som bygger opp 3D-modeller av helt vanlige fotografier, og finner ut nøyaktig hvor et bilde passer inn i en slik modell. På den måten kan du bare trykke deg sømløst gjennom en komplett virtuell verden.

Programmet ble sluppet i en endelig versjon for lenge siden, men har ikke fått utpreget mye oppmerksomhet.

Se hvordan det fungerer
Under har vi lagt med to videoer som viser hvordan systemet fungerer. Det første er en ren skrytevideo fra Microsoft om prosjektet, og det andre stammer fra teknologikonferansen TED 2007, og viser mer inngående hvordan systemet kan fungere.

Du kan selve prøve Photosynth her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere