Gå til sidens hovedinnhold

- En gutt jeg aldri har snakket med, spyttet på meg

Aina Helgheim (18), har flere ganger blitt utsatt for rasisme. For kort tid siden ble hun spyttet på av en gutt som syklet forbi.

- Helt fra jeg og mine to yngre søsken flyttet til Eidsvoll for fire år siden, har vi med jevne mellomrom fått høre rasistiske utsagn fra enkeltpersoner i forskjellige settinger. Selv om intoleranse og fremmedfrykt er barnslige egenskaper, finnes de også blant nesten voksne mennesker, sier Aina Helgheim til Eidsvoll Ullensaker Blad.

Overlevde Utøya
Helgheim er listekandidat for Eidsvoll Arbeiderparti ved høstens valg, og leder av AUF i hjemkommunen. Hun er også en av de overlevende fra Utøya.

- Ingen lever godt med hat
Til bladet sier hun at tiden etter 22. juli har vært tøff, men at hun også føler et stort behov for å fortelle om hverdagsrasismen hun opplever. Nylig ble hun spyttet på av en syklist, på åpen gate.

- Han er ikke gammel og jeg håper at han vokser av seg hatet. Ingen lever godt med hat. Det er destruktivt. For han selv og alle rundt han. Jeg er glad jeg ikke ble sint, men heller brukte sekundene etterpå til å tenke over hvorfor han oppfører seg sånn, og hva vi kan gjøre for å motvirke det. Han vil sikkert ikke ha medlidenheten min, men han får den, forteller den lokale AUF-lederen til Eidsvoll Ullensaker Blad.

Lar seg ikke knekke
Hun håper at det å sette fokus på hverdagsrasismen kan sette en stopper for holdningene blant enkelte i lokalsamfunnet. Til bladet sier hun at hun ikke blir lei seg av slike opplevelser, og at hun ikke lar seg knekke.

Kommentarer til denne saken