Gå til sidens hovedinnhold

– En helt absurd nedleggelse

Foreldre, ledere og ungdommer ved Jordal skole har med sjokk og vantro fått beskjed om at Jordal fritidsklubb skal legges ned i 2014. Nå mobiliserer de krefter for å hindre nedleggelse.

GAMLE OSLO: – Jeg fatter ikke hvordan politikerne tenker når de vil legge ned et høyst nødvendig tilbud for ungdom i den bydelen som trenger det alle mest. Dette er en helt absurd nedleggelse, raser FAU-medlem Signe Ylvisaker.

Hun er på langt nær den eneste som har reagert sterkt på budsjettforslaget for 2014 som eliminerer så mange fritidstilbud for ungdom.

Bruker klubben hver dag

Rolf Kristoffersen er miljøarbeider og har jobbet på fritidsklubben i hele 18 år. Han vet så altfor godt hvor mye ungdommene på klubben trenger dette tilbudet.

– Over halvparten av ungdommene som er medlem her kommer hit hver eneste dag. De har ingenting annet å gå til, understreker han.

Det er ingen hemmelighet at mange i bydelen har store utfordringer i forhold til både fattigdom og plassmangel.

– Det er svært vanlig at familier her bor trangt, noe som gjør at ungdom rett og slett ikke har plass til å invitere klassekamerater hjem, sier Ylvisaker.

LES OGSÅ: Ferdig med skolen, men hva nå?

Flere skal legges ned

Også i Bydel Sagene er økonomien stram, og i budsjettforslaget for 2014 er ungdosmklubben Ungmedia foreslått lagt ned.

DittOslo.no fortalte om fortvilte ungdommer på Ungmedia sist uke.

– Hva vi skal gjøre dersom det legges ned? Det aner vi ikke, det ville vært forferdelig for alle som kommer hit etter skolen, sa Aida Frantzen (15).

Svik mot ungdom i bydelen

Hun får støtte av lederen for Rødt, Bjørnar Moxnes som tok turen innom fritidsklubben onsdag formiddag. Han er ikke enig i nedleggelsen av klubben, og mener det vil være et svik mot ungdom i indre øst.

– Det er ikke alle som har råd til, eller finner seg til rette, i speideren, fotballen eller koret. I Bydel Gamle Oslo vokser hvert tredje barn opp i fattigdom, og det er mange som bor trangt, og som ikke kan ta med seg venner hjem etter skolen. Fritidsklubbene er jo blant de veldig få stedene der ungdom kan være, helt gratis. Legges klubbene ned, rammer det dem som har dårlig råd, påpeker Moxnes.

LES OGSÅ: – Hvor skal vi være, da?

Jordal fritidsklubb

ET SLAG BILJARD: Kia Langeland spiller ofte biljard med venner når hun er på Jordal fritidsklubb. Foto: Anita Bakk Henriksen

Ingen andre steder å være

Kia Langeland (12) og Duckshan Ranesh (13) er flittige brukere av fritidsklubben på Jordal, og synes det er veldig trist at den nå kanskje skal legges ned.

– Om det blir borte har vi ikke noen andre steder å være med vennene våre, og det er ikke så gøy å henge ute på gaten, spesielt ikke i enkelte områder her, forteller Kia.

– Hva på pleier dere å gjøre på klubben?

– Vi spiller biljard, bordtennis, prater med venner og går på fredagsdisko, sier Duckshan.

LES OGSÅ: – Jeg ble mobbet i 10 år

Onsdag neste uke er det fakkeltog i byen for å marker motstanden mot nedleggelse av Jordal og flere andre fritidsklubber i hovedstaden. Initiativtaker og AUF-leder i Gamle Oslo, Agnes Viljugren håper så mange som mulig møter opp.

– Jeg ble også sjokkert da jeg skjønte hvordan budsjettet kom til å påvirke ungdommen, spesielt i de ressurssvake bydelene. Ironisk at det er de bydelene med ekstra behov for nettopp slike tilbud som opplever kutt, sier Viljugren.

Må slåss for å redde klubbene

Fritidsklubbene er også med på å forebygge uønsket oppførsel og sørger for struktur i hverdagen til ungdom som lever i kaos.

– Ungdommer som blir inkludert i et fellesskap, som bygger opp sosial kompetanse sammen med andre ungdommer og profesjonelle voksne på klubben som de stoler på, får noen viktige beskyttelsesfaktorer, som gir mindre risiko for rus og kriminalitet, sier Bjørnar Moxnes (R).

Og fritidsklubbene når nettopp en gruppe ungdommer som mange offentlige virksomheter sliter med å komme i kontakt med – og det er den samme gruppa som har stor risiko for å utvikle problemer knyttet til rus og kriminalitet.

– Derfor er det helt bakvendt å legge ned klubbene, og derfor må vi nå slåss for å redde dem! Høyres mangeårige ordfører i Oslo på 1980-tallet, Albert Nordengen, har sagt at nedleggelser av fritidsklubber var det han virkelig angra på fra sine år i politikken, sier Moxnes, og fortsetter:

– Nå må vi få Høyre-byrådet til å skjønne det samme. Vi må sikre nok penger til bydelene når bystyret vedtar budsjettet neste onsdag. Da kan vi redde ungdomstilbudene i Gamle Oslo og i andre bydeler.

LES OGSÅ:

– Hvor skal vi være da? spør ungdommene ved Ungmedia på Sagene

– En ny park vil gjøre området tryggere på kveldstid

Reklame

Opptil 50 prosent på Comfyballs