RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En helt ny mobilopplevelse

Sist oppdatert:
M600i er noe helt annet enn det du har testet noen gang tidligere. Har de klart å gjøre mobilopplevelsen bedre?

P990 er utrolig forsinket, men Sony Ericsson har nå sluppet sin halvproffe business-telefon M600i, og her får du mye av det du trenger fra en smarttelefon.

Ny form for navigasjon
La oss ta det mest åpenbare først: M600 har ingen navigasjonstaster av typen opp, ned, venstre høyre – eller velg for den saks skyld. I stedet har den en trykkfølsom skjerm hvor svært mye av arbeidet blir gjort. En skjermpenn er integrert i telefonen, men du kan også bruke fingertuppene eller negler på skjermen.

Tastaturet er nok likevel det som skiller seg ut mest. Dette er et halvt standard qwerty-tastatur med to bokstaver på hver tast. Fremfor å trykke tastene rett ned, er tastene laget slik at du trykker ned den ene eller andre siden av tastene, og dermed kan du kontrollere nøyaktig hvilke bokstaver du skal trykke ned.

Se flere bilder av telefonen i bunn av artikkelen.

En ganske fiffig funksjon, selv om det tar noe tid å bli vant til. Når du først kommer inn i det, blir det langt enklere å skrive, men å taste på den samtidig som du kjører bil kan ikke anbefales.

Mangel på egne æ, ø og å-taster
Dessverre er ikke telefonen utstyrt med egne taster for æ, ø og å, og dermed blir det et strev å skrive inn ord med disse bokstavene. Du kan i stedet bruke et tastatur direkte på skjermen, og der er æ, ø og å integrert, men da er litt av poenget med tastaturet borte.

I tillegg til tastaturet og den trykkfølsomme skjermen, er telefonen også utstyrt med et lite rullehjul på siden. Dette er på ingen måte utnyttet til sitt ytterste, og blir noe du bruker unntaksmessig.

God programvare.
Programvaremessig er telefonen godt utstyrt med blant annet et mini-office-program som gjør at du selv kan opprette og redigere Word- og Excel-dokumenter.

Active Sync for sanntids synkronisering mot e-posten din følger gratis med når du kjøper telefonen. Det er utvilsomt noe mange vil sette pris på. Dette forutsetter riktignok at du har e-post på en Exchange-server.

Nettleseren som følger med er av den gode sorten hvor du enkelt kan trekke opp hele nettsider, og du kan også åpne en nettside samtidig som du leser en annen.

En veldig god funksjon på telefonen er, av alle ting, klokken. Den viser deg alltid tidspunktet både der du selv er og i en hvilken som helst annen tidssone, som for eksempel London eller New York. Veldig fint for folk i farten. Den har også mulighet til å stille flere forskjellige alarmer.

Ikke topp spesifisert
Utover operativsystemet og den trykkfølsomme skjermen er ikke dette den telefonen som imponerer mest spesifikasjonsmessig. Den er utstyrt med 3G, men mangler EDGE-støtte. Den har heller ikke integrert kamera, verken vanlig eller for videokonferanse.

Rent størrelsesmessig er ikke M600i en gigant. Selv om den kan se ganske lubben ut på bilder, er dette en ganske slank telefon som fint går i innerlomma eller bukselomma for den saks skyld.

Uten kamera har de klart å gjøre den tynnere enn for eksempel W800i. Det som gjør at den får sitt noe lubne utseende, er at den er bred og høy. Fordelen med dette er selvsagt at den har en stor og god skjerm som ved maks lysstyrke fungerer selv hvis du sitter ute i sterkt sollys.

Mange irritasjonsmomenter
Alt i alt ser dette ut til å være en flott telefon på papiret, men du finner fort ut når du begynner å bruke den at dette ikke er noen drømmetelefon. Den er rett og slett alt for treg.

Å skru på telefonen tar fryktelig lang tid, og av og til kan det ta et helt minutt fra du forsøker å åpne et program, til den faktisk åpner det. Andre ganger åpnes ikke programmet i det hele tatt, og du må åpne og lukke et annet program først.

Under testperioden opplevde vi også at programmer skrudde seg av uten forvarsel. Ved flere anledninger låste telefonen seg i flere minutter før den igjen lot oss utføre oppgaver.

Feil ødelegger
Når du virkelig må begynne å knote for å få telefonen til å fungere som den skal, har den feilet, selv om funksjonene i utgangspunktet er veldig gode. Navigeringen i menyene er heller ikke ideelle, og ofte må du gå alt for mange skritt for å komme dit du vil. Også denne navigeringen er tidvis svært treg.

Skjermen er også litt i overkant trykkfølsom. Når du snakker i telefonen, kommer skjermen i kontakt med kinnet ditt, og det fører ofte til at den navigerer seg litt rundt i menyene. Dermed må du begynne å navigere deg rundt i menyene før du får avslutte samtalen fordi telefonen ikke har egne knapper for å avslutte samtalen.

Telefonen er en business-telefon, men har ikke støtte for WLAN. Minnekortleseren er den nye Memorystick M2-typen, som gjør at du ikke kan bruke ditt eksisterende minnekort. I tillegg sluker telefonen relativt mye batteri.

Den er flott når den fungerer, men M600i blir litt «for halvveis» uten å tilfredsstille noen fullt ut.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere