Gå til sidens hovedinnhold

- En islamsk stat ville ikke overlevd

Osama bin Laden advarte mot konsekvensene av et islamsk Egypt.

Den avdøde al-Qaida-lederen Osama bin Laden (54) har i sine notater advart mot opprettelsen av en islamsk stat i Egypt. Det kommer fram i bin Ladens personlige dokumenter som ble konfiskert i terrorlederens skjulested i Abbottabad, Pakistan.

Bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i en aksjon i mai i fjor.

- Før opprettelsen av en islamsk stat burde den islamske gruppen, Jamaa Islamiya, tenke gjennom mattilgangen til det egyptiske folk, skrev bin Laden i sine notater, ifølge den egyptiske avisen al-Ahram.

Jamaa Islamiya er gruppen som sto bak attentatet på tidligere president Anwar al-Sadat. Gruppen hadde som mål å etablere en islamsk stat i Egypt, samt overta landets statlige institusjoner og media.

- Oversett økonomi og mattilgang
Men bin Laden hevdet i sine notater at gruppen har oversett viktige punkter tilknyttet økonomien og mattilgangen i landet.

- Hvis Gud hadde ønsket opprettelsen av en islamsk stat i Egypt, så ville den antakelig ikke ha overlevd mer enn noen uker, skrev bin Laden.

Han begrunnet dette med at internasjonale sanksjoner hadde ført til en hungersnød i landet som følge av Egypts avhengighet av amerikansk hvetekorn.

- Hva ville skjedd når Egypt ikke lenger kunne importere hvetekorn fra sin storleverandør USA? skrev bin Laden.

Bin Laden hevdet på daværende tidspunkt at Egypt trengte 150 millioner brød per dag for å forsyne befolkningen.

- Vil ikke se sine barn dø av sult
Al-Qaida-lederen skrev at Egypt kun hadde et varelager som kunne forsyne befolkningen i to uker, og at Egypts regjering nedprioritert politikken om å være selvforsynt.

- Hvor lenge hadde befolkningen tolerert å gå uten brød? Dette har ingenting å gjøre med om befolkningen liker eller misliker den islamske staten. Matmangel forårsaker død, og folk vil ikke se sine barn dø av sult, skrev han.

Bin Laden skrev videre at i motsetning til Afghanistan og Somalia, hvor befolkningen kan leve av landbruk og buskap, så kan ikke Egypt overleve de «ukonvensjonelle våpnene» av økonomiske sanksjoner.

Kommentaren gir et visst inntrykk av at Osama bin Laden var villig til å oppgi ønsket om en islamsk stat i Egypt dersom det ville ha rammet velferden til befolkningen.

I slutten av mai avholder Egypt sitt første demokratiske valg etter at Hosni Mubarak ble tvunget ned fra makten i fjor vinter. Blant de sterkeste kandidatene finner man flere islamister, deriblant Mohammed Mursi fra Det muslimske brorskap og Abdul Moniem Abul Fotouh, som er et tidligere medlem av Det muslimske brorskap.

Kilde: Al Arabiya

Kommentarer til denne saken