Gå til sidens hovedinnhold

- En katastrofe vi ikke har sett maken til

Mer enn 20 personer er omkommet og flere er savnet etter flommen i Sør-Frankrike. Nordmenn i området sier de aldri har sett maken. Se bildene.

Torsdag morgen våknet innbyggerne i den sørfranske byen Draguignan - en times kjøretur vest for Cannes - igjen til regn. Kraftig nedbør og flom har siden tirsdag ført til store ødeleggelser og gjort tusenvis hjemløse i regionen mellom alpene og Den franske riviera. Så langt er det meldt om 22 døde. Det er flere savnede etter flommen, skriver Le Parisien.fr.

Les også: Se bildene fra flommen i Sør-Frankrike

- Plutselig kom vannet fossende
- Huset vårt ligger på et flatt område med et jorde bak oss. Det er ikke noen elv her, men tirsdag ettermiddag kom vannet plutselig fossende over hele tomten vår. Det var helt vilt, forteller Trine Bach Hagen på telefon fra Lorgues til Nettavisen. Der ferierer hun med datter og barnebarn. Landsbyen ligger 15 minutters kjøring fra hardt rammede Draguignan.

- Vi har sluppet heldig fra det, og nå ser det ikke så verst ut her. Det har gått bra med huset, og det har gått bra med oss, sier hun.

- Men jeg har aldri sett noe lignende, sier kvinnen som i sin tid etablete utestedet Dattera til Hagen i Oslo.

Har du tips om saken? Send SMS eller MMS til 2242 - merk «tips» - eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

- Som en gardin som falt ned
Bare i Draguignan ble 11 personer funnet døde. De omkomne er i hovedsak eldre personer.

- Dette er helt ubeskrivelig, som en gardin som falt ned. Det kom så brått, forteller en annen nordmann i området, Liv-Karin Løken.

Hun befinner seg nord i regionen Var - vel en time fra det hardest rammede området - og har aldri opplevd noe lignende.

- Det er en katastrofe og uforståelig at elven Argent kunne flomme over slik, forteller hun.

Selv har de kommet seg tørrskodd gjennom døgnet, men strømmen var borte i 18 timer.

- Bildene i lokalavisen vitner om enorme ødeleggelser. Disse menneskene har jo druknet, sier hun tankefullt.

Stor redningsaksjon
Rundt 2000 redningsarbeidere er sendt til regionen. De har blant annet vært nødt til å evakuere de innsatte i et fengsel der vannet sto opp i de to første etasjene.

Innenriksminister Brice Hortefeux, som besøkte katastrofeområdet, kaller det en katastrofe man ikke har sett maken til.

President Nicolas Sarkozy, som har uttrykt sin medfølelse med ofrene etter flommen, er ventet til katastrofeområdet i begynnelsen av neste uke.

- Aldri sett så mye regn i juni
Ikke siden 1827 har franskmennene fått så mye regn som de siste dagene.

- Vi har aldri sett så mye regn i junimåned, sier værvarsler Patrick Galois ved Meteo France til nyhetsbyrået AFP ifølge BBC News.

Minst 1000 hjemløse
Minst 1000 personer har måttet forlate sine hjem og tilbrakt natta på skoler eller midlertidige oppholdssteder, mens rundt 175.000 hjem er uten strøm.

I Draguignan ligger et stort antall biler kastet oppå hverandre etter at flomvannet har herjet gjennom gatene. Tog- og flytrafikk i regionen er innstilt, og rundt 300 passasjerer som reiste med lyntoget mellom Nice og Lille ble fanget av flomvannet, ifølge AFP.

HTML EMBED
Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken