*Nettavisen* Nyheter.

En komet i israelsk politikk

Foto: Oded Balilty (Ap)

Nasjonalistpartiet Jødisk hjem kan ende opp med 15 representanter. Den karismatiske lederen har lovet å kjempe mot en palestinsk stat.

22.01.13 21:31

Tel Aviv/Oslo (NTB): Valgresultatet i Israel øker neppe sjansene for at fredsprosessen med palestinerne blir gjenopplivet med det første.

Alt før stemmene fra tirsdagens valg var talt opp, hersket det liten tvil i Israel om at statsminister Benjamin Netanyahu styrer videre, godt støttet av partier som er betydelig lenger ute på høyrefløyen enn hans eget Likud.

Valgalliansen mellom Likud og det ytterliggående nasjonalistpartiet Yisrael Beiteinu ser ifølge meningsmålingene ut til å ende opp med mellom 32 og 37 representanter i Knesset.

For Netanyahu er det i så fall en stor skuffelse, ettersom Likud fra før hadde 27 og Yisrael Beiteinu hadde 15. Trøsten er at det ikke vil mangle ivrige koalisjonspartnere.

Politisk komet
Netanyahus tidligere stabssjef og valgkampleder Naftali Bennett er trolig en av dem. Den karismatiske bosetteraktivisten brøt i fjor med Likud og sluttet seg til det ytterliggående nasjonalistpartiet Jødisk hjem, som ser ut til å ende med opptil 15 representanter.

40 år gamle Bennett, som er bosetternes favoritt og en komet i Israelsk politikk, gikk til valg på et løfte om å kjempe mot en palestinsk stat og for annektering av 60 prosent av den okkuperte Vestbredden.

– Jeg ber til Gud om at han må gi meg makt til å forene hele Israel og gjenopprette Israels jødiske sjel, sa Bennett da han rundet av valgkampen ved Klagemuren i Jerusalem.

Tungt å svelge
Netanyahu har også kunngjort at han vil fortsette utvidelsen av de ulovlige bosetningene, til internasjonal fordømmelse og protester fra palestinerne som nekter å vende tilbake til forhandlingsbordet før byggevirksomheten stanser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ronen Zvulun

At mange av hans egne likevel har vendt ham ryggen de siste månedene, og i stedet slutter opp om Bennett, er derfor tungt å svelge for den israelske statsministeren.

Netanyahus sønn Yair gjorde et siste forsøk på å komme faren til unnsetning da han avga stemme tirsdag.

– Selv om det fins mer trendy partier, er det bare ett parti som har oppnådd resultater, lød hans hyllest til Likud.

Ultraortodoks støtte
Netanyahu vil også få med seg Shas- og Torah-partiet, som trolig ender opp med henholdsvis 10-12 og 5-6 representanter i Knesset.

Med disse to ultraortodokse partiene med på laget, har han sikret støtte fra over 60 av de 120 representantene i Knesset, og han kan dermed fortsette kursen mot høyre.

Blant skyene som truer i horisonten, er imidlertid økonomien. Underskuddet på statsbudsjettet ble nesten dobbelt så stort som ventet i fjor, og smertefulle budsjettkutt må til.

Det var Shas-partiets motstand mot slike kutt og mot skatteøkning i 2013-budsjettet som fikk Netanyahu til å utlyse nyvalg ni måneder før tida, og det blir neppe enklere å komme fram til enighet om budsjettet ved neste korsvei.

Stadig flere fattige
Det israelske forsvaret, som i dag spiser hele 17 prosent av landets statsbudsjett, er nærmest fredet.

Det innebærer at kuttene må komme andre steder, noe som ikke er enkelt i et land der forskjellene mellom fattig og rik er økende.

Andelen israelere som har falt under fattigdomsgrensa har økt jevnt under Netanyahu og er nå på hele 24 prosent.

Dette har resultert i omfattende demonstrasjoner, som kan bli en vel så stor utfordring for den kommende regjeringen som spørsmålet om en palestinsk stat og internasjonal kritikk av bosetningene. (©NTB)

Fakta om valget i Israel

* Valget skulle opprinnelig først holdes i 22. oktober 2013, men ble framskyndet til 22. januar da den israelske nasjonalforsamlingen Knesset i oktober vendte tommelen ned for statsbudsjettet for 2013

* Rundt 5,65 millioner israelere har stemmerett

* Høyrepartiet Likud, som ledes av statsminister Benjamin Netanyahu, har inngått en valgallianse med det ytterliggående nasjonalistpartiet Yisrael Beiteinu

* De to partiene styrer trolig videre i koalisjon med det ytterliggående høyrepartiet Jødisk hjem, og de ultraortodokse i Shas-partiet og Torah-partiet. (Kilde: NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag