*Nettavisen* Nyheter.

En korona-vaksine for nødbruk kan være klar i høst - den vil ikke Norge ta i bruk

Melissa Harting fikk i slutten av juli en injeksjon av vaksinekandidaten legemiddelselskapet Moderna og National Institutes of Health har utviklet og som nå er inne i en enorm fase 3-studie.

TESTES: Melissa Harting fikk i slutten av juli en injeksjon av vaksinekandidaten legemiddelselskapet Moderna og National Institutes of Health har utviklet og som nå er inne i en enorm fase 3-studie. Foto: Hans Pennink (AP)

- Nødvaksine er ikke aktuelt, sier FHI.

07.08.20 08:14

Det foregår for tiden et stort kappløp for å få på plass en vaksine mot koronaviruset. Ifølge WHO er det nå 26 vaksinekandidater som er under utprøving på mennesker, samt ytterligere 139 som er i prekliniske studier.

Ingen vet med sikkerhet om det faktisk er mulig å få vaksiner, men flere av forskningsprosjektene har svært lovende resultater.

Les også:

De mest optimistiske mener at en vaksine kan være klar allerede i september, mens en tror flere kandidater kan være klar neste år.

Må godkjennes før den kan brukes

At forskere mener at de har utviklet en ferdig vaksine, er ikke det samme som at vaksinen vil være klar til å rulles ut verden over.

For at en vaksine skal kunne brukes, må den godkjennes av legemiddelmyndigheter. De skal sjekke at dokumentasjonen på virkning er god nok, og at fordelene med vaksinen utveier eventuelle ulemper. Dette er en prosess som kan ta lang tid.

Men midt under en global pandemi der millioner av liv står i fare, finnes det andre muligheter. En av disse mulighetene er å gi vaksiner godkjenning til «nødbruk», og det er det blant annet Oxford-universitetet håper kan godkjennes allerede i høst.

Håp om at noe kan fungere

Såkalt «emergency use» av et legemiddel senker kravene til godkjenning, men er heller ikke en fullgod godkjennelse. I praksis kan et legemiddel godkjennes for nødbruk mot spesifikke grupper basert på en tro på at det kan ha effekt, og at fordelene ved bruk er større enn ulempene.

Et typisk eksempel på hvor nødbruksgodkjennelse er aktuelt, er der pasienter ligger for døden og man ikke har noe å tape på å prøve ut en medisin.

For en koronavaksine trekkes det gjerne frem at vaksinen haster mest for helsearbeidere i førstelinjekontakt eller spesielt utsatte pasientgrupper.

Godkjennelse for nødbruk er ikke noe nytt under pandemien. I USA har regelverket blant annet blitt brukt til å godkjenne nye testmetoder. Legemiddelverket FDA hastegodkjente også det mye omtalte hydroxychloroquine for nødbruk til behandling av covid-19-pasienter - før godkjenningen senere ble trukket tilbake da det viste seg at effekten ikke var som håpet.

Vaksinen som for tiden utvikles ved University of Oxford, i samarbeid med legemiddelgiganten AstraZeneca, er den som forskerne har uttrykt størst håp om at kan bli klar i høst.

- Så snart de kliniske undersøkelsene viser overbevisende resultater, så vil vi være i en posisjon til å søke for en eller annen form for nødbruks-godkjennelse som vil gjøre at vaksinen kan tas i bruk, sa Professor Adrian Hill ved universitetet i forrige måned.

- Det vil vi kunne gjøre fordi det er et stort behov for vaksinen i en stor mengde mennesker, sa han.

FHI: - Nødvaksine er ikke aktuelt

Det jobbes nå i hele verden med innkjøpsavtaler for å få tilgang på vaksiner når de eventuelt blir ferdige. Norge er blant annet en del av EUs innkjøpsprogram, mens USA har knyttet støtteordninger til vaksineutvikling direkte til innkjøpsavtaler.

Nettavisen har spurt Folkehelseinstituttet om Norge har sikret seg tilgang til en eventuell nødvaksine allerede i høst. Det er ifølge FHI ikke aktuelt.

- Folkehelseinstituttet følger nøye med på utviklingen av vaksiner mot covid-19, men det er regulatoriske legemiddelmyndigheter som vil gå igjennom dokumentasjon av disse kandidatene og som må godkjenne bruk, opplyser FHI.

- Den eneste muligheten for tilgang til begrenset mengde vaksine i 2020 og inntil en vaksine er godkjent av EUs legemiddelmyndigheter, er deltagelse i klinisk utprøving av vaksine. Dette styres av legemiddelselskapene. Vi ønsker å delta i klinisk utprøving av vaksine også i Norge, men så langt har det ikke skjedd. «Nødvaksine» er ikke aktuelt, enten benyttes vaksine som del av klinisk utprøving etter godkjent protokoll fra myndighetene, eller vaksinen er godkjent til bruk for hele eller definerte grupper av befolkningen, forteller de.

Større skepsis til vaksine enn vanlig

En av de store bekymringene for tiden er at skepsisen til en eventuell koronavaksine ser ut til å være stor. Mange bekymrer seg for at utviklingen går for fort, og at det derfor tas snarveier.

I USA har det det såkalte «Warp Speed»-programmet for å få fart på vaksineutviklingen, blitt både utrolig viktig for legemiddelgigantene - men også pakket inn som et politisk prosjekt for Donald Trump.

Ifølge nyhetsbyrået AP viste en spørreundersøkelse fra mai at bare omtrent halvparten av amerikanere er villig til å ta en koronavaksine. Frykten er at vaksinen vil ha store bivirkninger som man ikke oppdager fordi en har det for travelt.

- Hvis du er smart, er du bekymret for at vi ikke har en vaksine, og hvis du er smart, er du bekymret for at vi kanskje går for fort fremover slik at vi er villig til å ta en risiko som vi ellers ikke ville akseptere, forteller folkehelseprofessor Sandra Crouse Quinn ved Univerisitet i Maryland til New York Times, som er bekymret for at de som er bekymret for koronavaksinen bare skal avvises som generelle vaksineskeptikere.

Siden skepsisen er betydelig, og vaksinering av store deler av befolkningen er nødvendig for å oppnå flokkimmunitet, kan det bety at det å vente på en endelig godkjenning vil være en nødvendig utsettelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.