RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En kriger kommer ut av tåka

Foto: Columbia TriStar Film
Med eller uten en forutinntatt mening om USAs krigshistorie kan det være greit å høre litt på Robert S. McNamara.

The Fog of War: Eleven lessons from the life of Robert S. McNamara – USA 2003. Regi: Errol Morris. Med: Robert S. McNamara.

Aldersgrense: Tillatt for alle.

Under 2. verdenskrig var McNamara engasjert som offiser og planlegger når Japan ble teppebomba. Senere ble han utnevnt til forsvarsminister i USA. Under Cuba-krisen og Vietnam-krigen var han en av de mest sentrale aktørene rundt John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson.

Gjennom en rekke intervjuer og historiske filmklipp får vi ta del i de avgjørelsene som ble tatt gjennom USAs blodige krigshistorie. Avgjørelser som har kostet flere 100.000 menneskeliv. Grusomme hendelser som blir presentert på en litt mildere måte gjennom McNamaras personlige erindringer.

Regissør Errol Morris har nesten greid å komme på innsiden av en person som var med på å ta de store beslutningene. McNamara tar på seg litt skyld her og angrer litt her, men er egentlig ganske så stolt over sine bedrifter. Han legger heller ikke noe ansvar på andre involverte – døde eller levende.

Filmen i seg selv kan virke tørr nok, men noen ekstra faktaopplysninger hadde gjort seg. Det flyer litt mellom krigens statistikk og etterpåklokskapen. Nå i ettertid kan McNamara registrere at vietnameserne kjempet både en kamp mot okkupasjonsmakten og en borgerkrig. Amerikanerne kjempet mot kommunismen.

«Gammel mann gjør så godt han kan.» Dette uttrykket gjelder ikke for denne 90 år gamle mannen, som på en ytterst presentabel måte nøster sammen krigshandlinger og et liv i begivenhetens sentrum. Det er ingenting som er enkelt ved McNamara og filmen er i beste mening ganske komplisert. Løse tråder som ikke forklarer alt, men som gir innsikt langt over det normale.

«The Fog of War» er et personlig portrett av en av verdenshistoriens mektige menn. Både suksess og gale beslutninger belyses fra hendelser som forandret verden. McNamara mener han har lært av historien. Noe verden ikke ser ut til å ha gjort.

Et savn er også tanker om dagens okkupasjon. McNamara kunne med sitt engasjement og sin innsikt gitt oss et balansert syn på krigføringen i etterkant av terrorangrepet 11. september 2001.

I lys av USAs siste okkupasjon er det skremmende å se for seg George W. Bush i rollen som president under Cuba-krisen. Elve lærdommer fra McNamara gjør i alle fall ikke verden mindre komplisert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere