Amerikanske og vestlige offisielle tjenestemenn tror at Russlands president Vladimir Putin vil kunne formelt erklære krig mot Ukraina allerede neste uke, ifølge CNN.

Russland har som kjent kategorisk omtalt angrepskrigen mot Ukraina som en «militær spesialoperasjon». En formell krigserklæring vil kunne gi Putin tilgang på reservestyrker.

Les også: Støre tok opp Ukraina med Indias statsminister

Den danske sikkerhetsanalytikeren Jacob Kaarsbo, som er senioranalytiker ved Tænketanken Europa og tidligere analysesjef i det danske forsvarets etterretningstjeneste, skriver på Twitter at en russisk krigserklæring kan føre til Vladimir Putins fall.

«Jeg vil ikke utelukke muligheten for at Putin erklærer krig, men det motsatte er også helt mulig. Hvis Putin gjør dette, vil det utgjøre en høy risiko og det kan føre til hans fall,» skriver Kaarsbo på Twitter.

- Min vurdering er at Putin allerede er i store problemer, og jeg begynner å tvile på om han overhodet kan finne en utvei. Men jeg ser ikke helt for meg hvordan han skulle kunne bli fjernet fra makten heller. Hvem skulle i så fall ha fjernet ham? sier Kaarsbo til Nettavisen.

- Fra et vestlig synspunkt har Putin erklært krig for lenge siden. Men russerne selv har en annen oppfatning. Hvis Putin nå skulle velge å formelt erklære krig mot Ukraina, må han også definere hva han vil oppnå med dette. Under denne såkalte «spesialoperasjonen» har han kunnet definere målene underveis. Da Russland mislykkes med å ta Zelenskyj og Kyiv, definerte Putin plutselig at målet var å «befri» Donbas. Bordet fanger hvis han erklærer en krig, sier Kaarsbo, som har 15 års erfaring fra den danske etterretningstjenesten.

Les også: Britisk forsvarssjef sjokkert av russiske etterretningsfeil

- Så vidt jeg vet har det aldri vært en russisk hersker som har tapt en krig og likevel kunnet bli værende ved makten. Det skjer også relativt sjeldent ellers rundt omkring i verden, sier han.

- Det er ikke sånn at Putin bare kan erklære en krig, og så har han én million soldater han kan sette inn mot Ukraina. Det er en del forutsetninger som må falle på plass dersom han skulle lykkes med å erobre Ukraina, påpeker den tidligere etterretningsanalytikeren.

- Reservestyrker er dårlig forberedt

Det er ingen stor hemmelighet at Putin og Russland har undervurdert ukrainske soldaters kampvilje og kapasitet, samt Vestens uforbeholden støtte til Kyiv. Dette har ført til langt større tap på russisk side enn det som trolig var tatt med i beregningen i forkant av invasjonen.

Vestlige og ukrainske kilder estimerer at minst 10.000 russiske soldater har blitt drept i løpet av den drøyt to måneder lange krigen.

En offisiell krigserklæring vil i henhold til russisk lovgivning kunne tillate Putin å mobilisere reservestyrkene og innkalle vernepliktige. En kunngjøring av en formell krigserklæring på den symboltunge dagen 9. mai, som er Russlands frigjøringsdag under andre verdenskrig, kan også potensielt styrke offentlig støtte i det russiske folk til krigen i Ukraina, skriver CNN.

Les også: Ryktene svirrer før Russlands 9. mai-feiring: - Tror ikke Putin vil ha noen skrupler

- Jeg tror Russland har om lag en halv million reservestyrker, men størstedelen av dem har vært reservestyrker i veldig mange år, og er dermed dårlig forberedt. Mange av dem må i så fall starte helt forfra. Dette er ikke snakk om soldater som kan bli kampklare på kort tid. I beste scenario vil det ta to til tre måneder å få i stand en nødvendig massemobilisering, sier Kaarsbo.

- Selv om russerne skulle lykkes med å mobilisere og trene en halv million soldater, skal de også sikre at de har utrustning og ikke minst våpen. Det er mye som tyder på at det vil bli vanskelig for Russland å skaffe spesielt tyngre våpen og pansrede kjøretøy til en stor styrke på kort tid, sier han.

- Kan ha plukket opp etterretningsinformasjon

- Hva tror du er grunnen til at disse spekulasjonene om en russisk krigserklæring har oppstått, Kaarsbo?

- Så vidt jeg vet var det den britiske forsvarsministeren Ben Wallace som var ute med dette først. Britene har allerede gått ut med mye gradert etterretningsinformasjon i forbindelse med Ukraina-krigen, sier han.

Kaarsbo viser til et nylig radiointervju med Wallace, der forsvarsministeren langt på vei predikerte en mulig formell russisk krigserklæring.

- Jeg har ikke noe informasjon om dette, men det vil ikke overraske meg om han (Putin red.anm.) antakelig kommer til å erklære på denne mai-dagen at «vi er nå i krig med verdens nazister og vi må massemobilisere det russiske folk», sa forsvarsminister Wallace til den britiske radiokanalen LBC.

Putin har «legitimert» invasjonen med at Russland har til hensikt å «denazifisere» og «frigjøre» Ukraina.

- Jeg utelukker ikke at vestlig etterretning har plukket opp mulige etterretningsinformasjon i den russiske presidentadministrasjonen som peker på planer til forberedelser av en krigserklæring, som for eksempel forberedelser til forsyningssituasjonen og hvordan de eventuelt skal skaffe utstyr til nye soldater, sier Kaarsbo.

Les også: Putin ba Vesten slutte å gi Ukraina våpen i telefonsamtale med Macron

- Har utført skjult mobilisering

Ukrainsk etterretning blir stadig mer overbevist om at Putin vil kunngjøre en mobilisering av reservestyrkene den 9. mai. Det skriver den anerkjente tenketanken Institute for the Study of War, som viser til uttalelser fra den ukrainske militære etterretningssjefen.

«Sjefen for den ukrainske militære etterretningstjenesten, Krylo Budano, uttalte den 2. mai at Kreml har startet forberedelsene til en mobiliseringsprosessen og personell i forkant av den antatte 9. mai-kunngjøringen, og har allerede gjennomført skjult mobilisering,» skriver Institute for the Study of War i sin vurdering 3. mai.

Talsperson for Kreml, Dmitrij Peskov, ble nylig konfrontert med spekulasjonene om at Putin vil formelt erklære krig mot Ukraina den 9. mai.

- Det er ingen sjanse for det. Dette er tull, svarte Peskov, ifølge The Guardian.

Russiske myndigheter blånektet også for at de hadde planer om å angripe Ukraina i dagene før invasjonen 24. februar.