Gå til sidens hovedinnhold

En kunstnerkjempe

Kaare Espolin Johnson minnes av mange som selve symbolet på den nordnorske folkesjel.

Nordstrand: Kunstneren Kaare Espolin Johnson ble født i 1907 i Surnadal på Nordmøre. Som toåring flyttet den unge Kaare til Øst-Finnmark og senere bodde han flere år i Bodø. Som kunstner skulle han bli svært påvirket av sin bakgrunn fra det høye nord.

Til Nordstrand

Det var som 20-åring Espolin Johnson kom til Oslo for første gang og da startet han sine studier på Statens Kunst- og Håndverksskole og "Akademiet".

Etter å ha flyttet elleve ganger rundt i Oslo, slo de seg ned i Nordstrand bydel i 1940, først på Nedre Bekkelaget.

Det er Nedre Bekkelaget som er barndommen for meg, erindrer Gisle Espolin Johnson som kom til verden i 1944, sønn av Kaare og Ba som hans kone ble kalt.

Trangt og kaldt

Gisle har gode minner fra tiden på Nedre Bekkelaget til tross for at de da var en familie på fire som delte en trekkfull leilighet på 24 kvadratmeter.

Siden min far var kunstner så var han mye hjemme. Alle mine jevnaldrende som bodde på Nedre Bekkelaget på den tiden husker min far. Han var veldig til stede, minnes Gisle. I 1955 flytter familien til Nordstrand og ti år senere, etablerer de seg i eget hus på Ljan.

Lille hjelper

Allerede fra barnsbein av var Gisle involvert i sin fars arbeid.

Jeg tror jeg var rundt ni år da jeg begynte å lage passepartout for ham. Så fikk jeg litt lommepenger for det også, forteller Gisle.

Aktiv kunstner

Etter hvert etablerte Kaare Espolin Johnson seg som en svært anerkjent og produktiv kunstner. Kunstneren deltok mer enn 30 ganger på høstutstillingen, og i Nationalgalleriet er han representert med 39 originale verk.

Espolin Johnson er også kjent for å ha dekorert hurtigruteskipene "Ragnvald Jarl" og "Harald Jarl" og han har vært aktiv som bokillustratør.

Jubileum

Kaare Espolin Johnson døde 87 år gammel i 1994. I år ville han fylt 100 år og jubileumsåret har vært markert på flere måter. Tre bøker har nylig blitt utgitt om kunstneren.

Den 7. november åpnes jubileumsutstillingen i Rådhuset klokken 19.00. Kaares gode venn, Arthur Arntzen, vil holde tale og kunstnerisk innslag blir ved fiolinist Sølve Sigerland.

Reklame

Best i test påskeegg 2021