RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Legene trodde først Janne Kristine Bråthenvar gravid. Det viste seg at hun hadde en svært sjelden krefttype. Her sammen med sykepleier Veronica Feilum på Radiumhospitalet.
Legene trodde først Janne Kristine Bråthenvar gravid. Det viste seg at hun hadde en svært sjelden krefttype. Her sammen med sykepleier Veronica Feilum på Radiumhospitalet. Foto: Privat

Én kvinne hvert tiende år får denne krefttypen - Janne er den ene

Sist oppdatert:
Legene trodde Janne Bråthen (39) var gravid. Hun hadde morkakekreft.

I oktober i fjor sto Janne Bråthen fra Hallingby utenfor Hønefoss (39) i dusjen da hun begynte å fossblø fra underlivet.

- Det var akkurat som en spontanabort og det var veldig dramatisk. På sykehuset ble det tatt en rekke blodprøver. Legene trodde jeg var gravid, for jeg hadde en positiv graviditetstest. Men det var ikke mulig. Samboeren min hadde sterilisert seg for flere år siden, forteller Janne.

Etter en rekke undersøkelser viste det seg at Janne har morkakekreft. Den varianten 39-åringen hadde blir bare påvist på én kvinne i Norge hvert tiende år. Kreftformen oppstår i forbindelse med graviditet. Janne fødte sist for 13 år siden. 

- Legene hadde ikke hørt om den

- Kreftformen er så sjelden at legene på kreftavdelingen på Ringerike sykehus aldri hadde hørt om den. De kan rett og slett lite om den. På Radiumhospitalet har de ekspertisen, forteller hun fra sykesengen på nettopp Radiumhospitalet.

Bare ett halvt år før hun selv ble syk, døde faren av kreft. Hun viet de siste to årene av livet hans til å pleie ham.

Les også: Kreftpasienter får ny medisin som kan forlenge livet

Siden desember har 39-åringen fått cellegiftbehandling for morkakekreft. Behandlingen foregår i utgangspunktet hver uke, hvor hun er tre dager på Oslo Universitetssykehus Radiumhospitalet og fire dager hjemme. Noen ganger er bivirkningene så sterke at hun blir liggende på sykehuset. 

Har ikke vært blant folk siden desember

- Jeg vet ikke hvor lenge jeg må få cellegift. Egentlig skulle jeg vært ferdig nå, men testen viste et forhøyet hCG-nivå (et hormon som finnes i blodet under graviditet, journ. anm.). Nå vet jeg ikke. Det kan gå alt fra fire måneder til ett år.

Cellegiftkuren Janne Bråthen gjennomgår er svært heftig og gir en rekke bivirkninger.

- Jeg har akkurat ligget 14 dager i isolat på grunn av manglende immunforsvar. Jeg har til tider så store sår i munnen at jeg ikke klarer å snakke, jeg har så ekstrem kvalme at når jeg er hjemme blir jeg bare liggende i senga eller på sofaen. Jeg har også hatt blodforgiftning.

Flere ganger har hun også måttet få tilført blod og blodplater, og kroppen reagerer på blodplatene, så det må hun også få behandling for.

Les også: - Kan ikke løpe fra kreften

Orker ikke følge opp barna

Hjemme er det oppkast som plager henne mest.

- Jeg orker ikke gjøre noe og har ikke vært ute blant folk siden jeg startet behandlingen. Det går også utover barna mine på 13 og 16 år. Jeg er redd for at det skal gå utover skolen til hun som nå går i tiendeklasse, for jeg får ikke fulgt henne opp. Heldigvis trår samboeren min til. Han stryker klær, vasker og kjører barna hit og dit. Jeg hadde ikke klart meg uten ham, sier Janne Bråthen.

For kvalmen har 39-åringen fått en rekke preparater, blant annet intravenøs behandling med medisin som skal forebygge kvalme. Men ingenting fungerer.

- Jeg har snakket med andre som får en annen type cellegiftbehandling som sier det får så god hjelp av tabletter. Jeg har prøvd alt. Jeg vet legene prøver å hjelpe så godt de kan, sier hun.

Les også: Begge mistet fedrene av kreft

- Skylder pasientene å fjerne kvalmen

Svært mange som behandles med cellegift har kvalme og oppkast som en bivirkning. Flere leger mener dette er en såpass belastende bivirkning at den må få vies mer oppmerksomhet.

- Det er store forskjeller i praksis mellom sykehus. Mange sykehus har et stort fokus på kostnader og legene vil derfor som hovedregel forsøke sette pasienten på den rimeligste behandlingen først. Man risikerer dermed å utsette pasienten for unødvendige plager. Vi skylder pasientene å fjerne denne kvalmen. Dette innebærer å gi dem den beste behandling fra første stund, sier overlege Gunnar Kristensen ved Radiumhospitalet.

Tidsskriftet Sykepleien har tidligere skrevet om at ikke alle pasienter får den beste medisinen mot kvalme og oppkast, på grunn av pris. Sykehusene må nemlig selv dekke kostnaden for medisin gitt på sykehus, mens Folketrygden dekker medisin etter at pasienten er utskrevet.

- En dose av den beste behandlingen er litt dyrere, men vil spare sykehuset og samfunnet for mange andre utgifter. Man vil unngå tilbakefall, nye sykehusinnleggelser og nedsatt livskvalitet for pasienten og familie. God kvalmebehandling er vesentlig for vellykket gjennomføring av behandlingen, sier overlegen.

Les også: - Kvinners helse blir nedprioritert

Kan bli frisk

Flere ganger under intervjuet med Nettavisen ler Janne Bråthen fra sykesenga. Hun er opptatt av å holde humøret oppe, til tross for den svært tøffe hverdagen.

- Du har ikke noe valg. Du kan ikke legge deg ned og være deprimert, da kommer du deg ikke gjennom dagene. Hjemme spøker vi om alt, hadde vi ikke gjort det hadde vi blitt helt gale. Og jeg har noe positivt å se fem mot. De sier jeg KAN bli frisk. Det kan-et er det verdt å holde fast i.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere