Gå til sidens hovedinnhold

- En kvinne og fem barn ble satt i brann

Innbyggerne forteller hjerteskjærende historier.

Ifølge de offisielle tallene er 187 usbekere blitt drept i Kirgisistan de siste dagene. Noen kilder hevder at over tusen usbekere er blitt slaktet av kirgisere. Situasjonen har blitt omtalt som etnisk rensing.

Det er meldinger om at politi og soldater har skutt og drept uskyldig sivile i og rundt byene Osj og Jalalabad, der urolighetene startet forrige fredag.

- Det som er spesielt er at denne konflikten ikke har noen kjerne. Den har bare flere forskjellige faktorer som bidrar til at det toppet seg nå. Det ene er underliggende etniske spenninger. Det andre er sosioøkonomisk stagnasjon, og det tredje og mest sentrale er jo at Bakijev-regimet falt og det var en del aktører som var knyttet til det regimet som føler at deres posisjon er truet. De er de eneste som har interesse i å skape uro, og dette har ført til etnisk rensing, sier Sentral-Asia-ekspert og seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Indra Øverland, til Nettavisen.

Sliter med tillit
Den midlertidige regjeringen i Kirgisistan har hatt store problemer med å slå ned på urolighetene. Og de har hatt store vansker med å oppnå tillit etter at regjeringen til Kurmanbek Bakiyev ble styrtet i april måned. Myndigheten hevder at allierte av Bakiyev, som bor i eksil i Hviterussland, står bak voldshandlingene mot de etniske usbekerne.

Bakiyev-tilhørerne skal ha som mål å stanse en folkeavstemning om grunnlovsreformer 27. juni.

De etniske usbekerne støtter den midlertidige regjeringen, men Bakiyev har ennå stor støtte i den kirgisiske befolkningen.

Skrekkhistorier
Flere internasjonale medier rapporterer om skrekkhistorier som finner sted i det konfliktrammede området. Noen meldinger går ut på at barn blir drept og brent, hengt opp i lyktestolper og spikret fast i trær.

- Det er vanskelig for meg å si noe om hvor pålitelige disse individuelle historiene er. Men det som er klart, er at det er brutalt, og det holder. Om historiene er sanne eller ei, så vil de uansett påvirke relasjonene mellom de etniske gruppene på en meget negativ måte, sier Øverland.

Innbyggere forteller at kirgisiske gjenger har systematisk ødelagt hjemmene til usbekere, samt voldtatt og drept uskyldige innbyggere i Osj.

- Jeg gravla min fem år gamle niese og hennes bestemor i går. Kirgiserne drepte dem begge, sier Ilkhom Halmasayev, som bor i det konfliktrammede området, til The Times.

Avisen har vært i det usbekiske nabolaget Cheryomushki i byen Osj, og snakket med innbyggerne.

- Brent i hjel
En advokat viste fram en kjeller i en forkullet bygning i gatene i Osj.

- En kvinne og minst fem barn skjulte seg der, og de (kirgiserne) satte fyr på dem alle. Målet deres var å utslette alle, sier Rustam til avisen.

Soldater patruljerer de ruinbelagte gatene i Osj, og sørger for en viss ro og orden. Men fortsatt lider tusenvis av usbekere som er på flukt. Det internasjonale Røde Kors sier flyktningene mangler elementære forsyninger som mat, vann og husly.

Minst 75.000 usbekere har flyktet over til Usbekistan. Ytterligere 400.000 skal ha blitt drevet vekk fra hjemmene sine og befinner seg i sporadiske leirer rundt Osj og Jalalabad, opplyser FN.

Redd Barna, som har vært til stede i regionen siden 1992, trapper nå opp nødhjelpsresponsen og planlegger å nå 300.000 barn og voksne.

- Inntrykket nå er særdeles at det er uklart hva som kommer til å skje videre. Vi vet at mange mennesker, inkludert barn, har behov for støtte, og det er det vi nå kommer til å fokusere på, sier Søren Pedersen, leder for nødhjelp i Internasjonale Redd Barna, til Nettavisen.

200.000 barn berørt
Redd Barna er svært bekymret for barn som er havnet midt i den voldsomme etniske konflikten. Organisasjonen anslår at opp til 200.000 barn er berørt og frykter nå for barnas sikkerhet.

- Barn er de mest sårbare i krisesituasjoner. Situasjonen deres er desperat. De har liten tilgang til mat, helsetjenester og andre basisbehov. Situasjoner som dette er spesielt farlige for barn, som står i fare for å bli adskilt fra sine foreldre i folkemengden. Barn er ekstra sårbare for utnyttelser og barn som er alene må få beskyttelse raskt, sier Pedersen.

Kilder: The Times, BBC.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken