Gå til sidens hovedinnhold

En liten kommune har landets høyeste smittetrykk: - Mener å ha god kontroll

Fjord, Stad og Sarpsborg kommuner skiller seg ut på smittetrykk-kartet, men nå kommer gode nyheter.

OSLO (Nettavisen): - Vi mener å ha god oversikt og kontroll nå, men det kan dukke opp enda noen smittetilfeller på de testene vi venter svar på, sier Fjord-ordfører Eva Hove (Ap) til Nettavisen onsdag.

Les også: Gode nyheter fra FHI: - Forventet og gledelig

Forrige onsdag gikk smittealarmen i den lille kommunen (2500 innbyggere) i Møre og Romsdal, og siden har det vært omfattende testing, smittesporing og karantene. En skole ble stengt, andre ble holdt på rødt nivå og barnehagene stengte før palmehelga. Ellers har kommunen fulgt de nasjonale retningslinjene.

Høyest smittetrykk

Fjord kommune, Stad (Vestland) og Viken-kommunen Sarpsborg har de siste ukene hatt det høyeste smittetrykket i Norge, viser tall fra Beredskapsetaten i Oslo og Folkehelseinstituttet (per 30. mars).

For Sarpsborg er tallet 865,5 (491 nye smittetilfeller), mens for Stad er det 856,5 (81 nye), ifølge smittetrykk-kartet laget med datagrunnlag fra FHI.

Med 26 nye smittetilfeller siste 14 dager er Fjord i en klasse for seg i kommune-Norge med et insidenstall på 1020. Tallet viser nye smittetilfeller i perioden per 100.000 innbyggere.

Gode nyheter fra FHI

Men onsdag kommer Folkehelseinstituttet med flere nyheter om smitteutviklingen i sin ukerapport. De ser at smittespredningen har flatet ut og anslår at reproduksjonstallet er nede på 1,0.

- Forventet og gledelig, sier overlege og FHI-topp Preben Aavitsland i en kommentar til Nettavisen.

Etter fem uker med økning i antall meldte tilfeller var det en nedgang i uke 12. Det er så langt meldt 5818 nye tilfeller med prøvedato i uke 12. Det er 11 prosent ned fra uke 11. Andelen positive blant de testede synker også, etter en lengre periode med økning.

De gode nyhetene omfatter imidlertid ikke alle fylker. I Vestland fylke er reproduksjonstallet anslått til 1,9 og trenden i antall tilfeller er økende. Økende er det også i Viken fylke, der R-tallet anslås til 1,2. For Agder, Møre og Romsdal, Nordland og Trøndelag betegnes situasjonen som usikker, mens for Rogaland er den «sannsynlig økende», ifølge FHI.

Fjord: Ett nytt smittetilfelle

Tirsdag meldte Fjord kommune om én ny person som har testet positivt. Det er smittetilfelle nummer 25 så langt. Personen fikk utslag på en hurtigtest mandag og har siden vært i karantene. Kommunen venter nye prøvesvar på flere tester onsdag.

- Smitteteamet mener å ha god kontroll på situasjonen nå, skriver kommunen på sine nettsider.

Ordfører Eva Hove sier kommunen har rundt 1000 hytter og like mange campingvogner. Før smittealarmen gikk hadde de forberedt seg på storinnrykk. Nå har kommunen hatt møter med bransjen og mener å være godt forberedt før påskehelga.

- Vi tror det skal gå bra, sier hun.

Smitteutbruddet som ble oppdaget sist uke oppsto i et arbeidsmiljø og spredte seg deretter over i familiene. Stort sett har de covid-19-smittede opplevd milde symptomer, men det har vært én sykehusinnleggelse.

44 nye tilfeller i Sarpsborg

Det siste døgnet er det registrert 44 nye smittetilfeller i Sarpsborg kommune. Kun én har ukjent smittevei, melder NTB.

34 av de nye smittede som ble registrert tirsdag er smittet i husstanden, seks er smittet i en privat sammenkomst, to i barnehage eller skole og én er smittet i utlandet.

Samtidig ble 514 personer koronatestet.

I alt er nå 2411 registrert smittet i løpet av pandemien i Sarpsborg. Det tilsvarer 4,2 prosent av alle innbyggerne i kommunen, som har 56.732.

Stad: Tre nye tilfeller

Stad kommune (9457 innbyggere) opplyste tirsdag om to nye positive prøvesvar. Begge tilfellene dreier seg om nærkontakter til tidligere smittede personer. I tillegg har en peson på besøk i kommunen fått påvist covid-19. Alle de nye smittetilfellene er påvist i Selje.

- Man vurderer nå at man har god kontroll på utbruddet også i Selje og at den samlede smittesituasjonen i Stad kommune snart vil kunne være sånn den var før utbruddet, skriver kommunen på sine nettsider.

- Det er likevel viktig å ha stort fokus på godt smittevern gjennom påsken, skriver kommunen videre.

Nedgang i nesten alle fylker

FHIs ukerapport viser at antall meldte tilfeller i uke 12 gikk ned i alle fylker med unntak av Trøndelag og Møre og Romsdal.

«Det er svært stor geografisk variasjon både mellom og innad i ulike fylker. Oslo har klart flest meldte tilfeller per 100.000 innbyggere (587 i uke 11 og 12 samlet), men det var en nedgang i antall meldte tilfeller på 21,6 prosent sist uke til tross for økt testing. I Viken (415 per 100.000) gikk antall meldte tilfeller ned med 4,4 prosent fra uke 11 til uke 12. Trøndelag og Troms og Finnmark har lavest forekomst med henholdsvis 15 og 29 tilfeller per 100.000 innbyggere for uke 11 og 12 samlet, skriver FHI i sin ukerapport.

- Situasjonen er ustabil

På Østlandet har det i flere kommuner vært et høyt smittetrykk i lang tid og høy insidens av nye innleggelser på sykehusene, påpeker FHI.

«Enkelte kommuner rundt i landet har utbrudd, mens store deler av landet har svært lav forekomst. Situasjonen er ustabil og med økt mobilitet i påsken er det er viktig at alle overholder de generelle smittevernrådene gjennom påskeferien», heter det i ukerapporten.

FHI understreker at kommunene må opprettholde sin gode beredskap for raskt å oppdage og få kontroll på utbrudd lokalt, fortsette vaksinasjon og raskt vurdere om ytterligere tiltak er nødvendig for å kontrollere spredningen i kommunen og behov for samordning i regionen.