RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Én millimeter fra perfekt

Sist oppdatert:
... men det er utvilsomt verdens beste telefon.

Sony Ericsson har hatt et ganske godt balletak på det norske markedet de siste årene, men mangel på innovasjon har gjort at Nokia, HTC og ikke minst Apple har hatt det ganske enkelt med lansering av nye produkter.

Nokias definitivt beste mobiltelefon har i lang tid vært N95 8GB. Telefonen har hatt praktisk talt alt: God musikkspiller, GPS, radio, 5 mpix kamera, HSDPA, EDGE, en glimrende telefonfunksjon, god e-poststøtte, 8 GB integrert minne, kabler som følger standarder som minijack og mini-USB og ikke minst fleksibiliteten til Symbian S60.

Det eneste reelle problemet med telefonen er at den er utrolig tykk, og dermed ikke overveldende behagelig å ha i bukselomma.

E66 - en N95-killer?
Da Nokia lanserte den nye E66-telefonen fremstod det ganske umiddelbart som at dette kunne være en telefon med praktisk talt alle funksjonene som N95 har, med unntaket av et litt dårlige kamera. Til gjengjeld er telefonen nesten halvparten så tykk, betydelig raskere, har mye bedre e-post-støtte og ikke minst telefonløsninger som overgår det meste annet på markedet.

I sine TV-reklamer reklamerer Apple med at iPhone er en iPod, GPS, nettleser og mye annet – og at det er lett å glemme at det også er en mobiltelefon. Og det er egentlig å treffe spikeren midt på hodet, for iPhone er en glimrende dings med markedets beste internettfunksjonalitet. Men som telefon er den forferdelig dårlig. Å skrive meldinger på den er et komplisert oppgave som krever mye trening, og det å finne fram i kontakter er overraskende klønete.

(testen fortsetter under bildet)

En utrolig telefon
Nokia E66 er først og fremst en mobiltelefon, og jeg vil påstå at det faktisk er markedets aller beste telefon. Knappene er det beste jeg har vært borti på en mobiltelefon noen gang, noe som gjør at det er ekstremt enkelt å skrive meldinger med den.

E66 har også fått en funksjon, som Nokia har hentet fra Windows Mobile, som automatisk begynner å lete etter kontakter når du begynner å skrive nummer. Skriver jeg for eksempel bare 62, søker den automatisk opp alle navn som har i seg en kombinasjon av «MNO» (tast 6) og «ABC» (tast 2) etter hverandre i beste T9-funksjonalitet. Jeg kan da fortsette å slå inn et telefonnummer – eller jeg automatisk hente fram for eksempel mammas nummer som da dukker opp på listen. Listen oppdaterer seg naturligvis dynamisk og lynraskt etter hvert som nummeret blir skrevet inn.

Fiffige funksjoner
En annen litt fiffig funksjon er E66 bruker telefonens integrerte retningsmåler for å håndtere telefonsamtaler. Hvis du har telefonen liggende på bordet, og den ringer, så kan du bare snu den med skjermen ned, og så vil lyden og vibreringen automatisk skrus av.

Veldig praktisk hvis du for eksempel sitter i et møte, men ikke vil fremstå frekk ved å avvise anropet.

Meget, meget rask
Series 60 er et operativsystem på mobil som de fleste kjenner godt til, men E66 skiller seg litt ut fra de fleste andre. For det første er menyene lynkjappe. Et kjent problem med mange Series 60-telefoner, særlig de billigere N-telefonene, er at menyreaksjonen omtrent kan få deg til å sovne. Det er på ingen måte et problem med E66, og den er rett og slett å drøm å bruke.

Jeg har vist fram telefonen til flere som har fått Nokia langt opp i halsen på grunn av trege menyer på andre modeller, og et smil dukker umiddelbart opp i ansiktet når de ser hastigheten.

Glimrende på e-post
E-post blir stadig viktigere på en mobiltelefon, og iPhone har fått mye fortjent skryt for sin e-post-implementasjon, der du blant annet bare trenger å skrive inn e-postadresse og brukernavn for at den automatisk setter opp nærmest enhver e-post-konto. For alle som har lest vår guide for å få Gmail på en Nokia eller Sony Ericsson-mobil, vet de at det ikke normalt er like enkelt.

Men på E66 er alle disse problemene historie, og det er nå like enkelt å sette opp en e-postkonto på E66 som på iPhone. Oppsett av Exchange-server går også greit, men Nokia har dessverre fortsatt ikke fått inn støtte for undermapper i sitt grensesnitt, hvilket betyr at du bare får tilgang til selve innboksen.

Du får to skrivebord
En annen viktig endring av Series 60 er innføringen av to forskjellige skrivebord for telefonen som du kan bytte mellom: Ett skrivebord for jobb, der du kan ha fokus på e-post, kalender og andre viktige jobbelementer, og et annet skrivebord du bruker på fritiden med fokus på GPS, kamera, musikkavspiller og lignende.

(testen fortsetter under bildet)

Dette kan fungere ganske godt for å dytte vekk alle jobbelementer på fritiden for bedre å slappe av – samtidig som du slipper å bruke plass på hjemsiden på ting som du ikke bryr deg om på kvelden.

Utseende fungerer for alle
Utseende på telefonen er også bortimot perfekt. Det er ikke shiny og iPhone-aktig. Derimot er det stilrent, ekstremt funksjonelt – og det går fort opp for de fleste at dette er en telefon som er like godt egnet til alle. Den er elegant og småmaskulin, som gjør den perfekt for menn (hvis vi tenker stereotyper), samtidig som den er et diskret lite smykke som ingen jenter ville vært flaue for å vise fram.

Dette faktumet kan det være vanskelig å se på bilder, men du forstår det umiddelbart når du holder den i hånda.

Men så var den denne millimeteren da
Men det er når du begynner å bruke en slik tilsynelatende perfekt mobiltelefon at du virkelig finner tingene som irriterer, og den klart største hindringen på denne telefonen er Nokias totalt uforståelige valg av en 2,5 mm minijack for hodetelefoner og handsfree, mens de vanligvis har gått for den helt standard 3,5 mm minijackkontakten som finnes på praktisk talt alle hodesett. Og det følger ikke med overgang.

Handsfreeløsningen på N95 er genial. Du har en liten kabel du kobler i telefonen, og på enden sitter det en liten fjernkontroll og mikrofon for handsfree. På fjernkontrollen kan du ta telefonen når den ringer, skifte sang, starte og stopp – og justere volum. Og på toppen av det hele: Den har en integrert minijack som gjør at du kan sette på hvilke som helst hodetelefoner du vil, for optimal lyd (hvilket er en stor fordel, for de medfølgende øreproppene er elendige).

E66 derimot... der følger det med en handfreekabel med elendige ørepropper, som du virkelig ikke har lyst til å høre på musikk med. Og det er naturligvis bare en mikrofon og en knapp for å ta telefonen på handsfreeløsningen – ingen knapper for musikk.

Overgangsproblemer
Ikke noe problem tenkte jeg, og gikk innom to Clas Ohlson-butikker, to filialer av Telebutikken og Nokias egen butikk i Oslo – men ingen kunne tilby meg en overgang fra liten til stor plugg. Clas Olson hevdet de hadde det, men var utsolgt, Telebutikken hadde ikke hørt om det – og Nokias butikk hevdet jeg bare kunne få overgang som gikk motsatt vei.

Frustrert kontakter jeg Nokia for å høre hva som er løsningen, og de sender en overgang fra en annen telefon de hadde liggende på kontoret (som det også skulle gå an å kjøpe separat, AD-52), som i praksis er det samme som de medfølgende handsfreesettet, men med mulighet for å sette på egne hodetelefoner. Ingen musikknapper her heller. Forsøk på å koble N95s fjernkontroll gjennom denne overgangen førte til at musikkprogrammet hengte seg og hevdet at en USB-enhet var koblet til – noe den ikke klarte å løse.

Så nær, men likevel så fjern
Det er rett og slett trist å se hvordan Nokia har klart å ødelegge det som nærmest er den perfekte allroundtelefonen ved å velge en dårlig løsning for telefonens ellers veldig gode musikkfunksjon. Det er så nærme perfekt, men som amerikanerne sier: «Close, but no cigar».

Det er likevel ingen tvil om at som telefon er E66 helt fantastisk. Kameraet på 3,2 megapiksler tar ikke verdens beste bilder, men med all ærlighet er heller ikke de beste 5 megapikslers telefonene på markedet spesielt imponerende. E-post-funksjonen er flott, og brukervennligheten er ikke overgått av noen – kanskje med unntak av iPhone, som har en del svakheter i sin telefonfunksjon.

Definitivt et «løp-og-kjøp»-produkt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere